Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt marknaden på plats!

Annons

Först kraschar finansmarknaderna – av girighet, inkompetens och systemfel – och tvingar regeringarna i USA och Europa att satsa tusentals miljarder på räddningspaket för bankerna och konjunkturstimulanser. Pengar som de mestadels fick låna upp. Knappt har finansinstituten – med skattebetalarnas pengar – kommit på fötter igen, förrän de sätter igång och spekulerar mot samma regeringar som hjälpt dem upp ur träsket. Politikerna utmålas som oansvarigt spendersamma och manas att skyndsamt skära ner på sociala utgifter och annat ”onödigt”.

Regeringar som inte fort nog rättar in sig i ledet, straffas med skyhöga räntor eller får nobben av ”marknaden” när de måste omsätta sina lån. Borgerliga politiker och skribenter gnuggar händerna av förtjusning över detta lika oväntade som välkomna tillfälle att få ge sig på den offentliga sektorn. Finansminister Anders Borg låter hårpiskan vina över europeiska regeringar som inte ”skött sina finanser”, fast de i de flesta fall bara försökt skydda livsviktiga samhällsfunktioner, hålla uppe efterfrågan och rädda jobb i Keynes anda.

Borgs brösttoner mot andra länder rimmar för övrigt illa med den svenska utvecklingen. Arbetslösheten ökar, bytesbalansöverskottet sjunker och OECD reviderar ned Sveriges BNP-ökning för i år till 1,6 procent, en ynklig siffra med tanke på att produktionen sjönk i fjol. Allt tydligare är teck n en på att konjunkturuppgången kommit av sig. Varför? Jo, naturligtvis för att regeringarna runt om i Europa är i färd med att implementera Borgs rekommendationer. Sparpaketen står som spön i backen just nu, och vad händer när även ekonomiskt tunga länder som Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien börjar ”spara”? Efterfrågan i hela Europa sjunker, och det drabbar mer än hälften av den svenska exporten.

Därmed inte sagt att det inte är viktigt att ha långsiktig balans i statsfinanserna. Ett land som Grekland måste uppenbarligen få ordning i sin fejkade ekonomi. Alla länder måste ha balans i sina budgetar - sett över en konjunkturcykel. Men tar man i för hårt för tidigt, riskerar man att besparingarna äts upp av minskade intäkter och att hela ekonomin går i stå, precis som hänt i Grekland. Spanien riskerar att hamna i en liknande situation. Med en arbetslöshet på 20 procent redan i utgångsläget riskerar landets ekonomi att ”implodera” om regeringen försöker att spara sig ur krisen alltför snabbt. Frågan är om inte Europa håller på att spara ihjäl sig.

USA har lika stora underskott, men tar inte till samma panik åtgärder som Europa. Obama vill inte skjuta konjunkturuppgången i sank. Gordon Brown i Storbritannien var inne på samma linje, men den nya högerledda regeringen dansar mer än villigt efter marknadens pipa.

Det är uppenbart att de europeiska regeringarna i dag vidtar åtgärder som inte är ekonomiskt rationella och som förvärrar situationen. Datorerna har slagit ut hjärnorna, menade en uppgiven svensk finansman apropå aktiemarknadens kullerbyttor på sistone. Samma fenomen tycks ha drabbat politiken i Europa.

Det måste skapas robustare solidariska system för att hantera statsskulder. Demokratiskt valda regeringar ska inte tvingas på knä för anonyma marknadskrafter. Bankerna ska inte få spekulera med insättarnas pengar, och särskilt riskfyllda instrument ska förbjudas. Obama är på väg att driva igenom en lagstiftning som sätter stopp för Wall Streets excesser.

Det är hög tid att även politikerna i Europa sätter marknaden på plats, i stället för att gå och vänta på att den ska bli på gott humör igen.