Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt länets mat i (C)entrum

Centerpartiet i Östersund har lagt ett förslag till Östersunds kommun om att ansöka om att bli Sveriges första Matlandethuvudstad.

Centerpartiet vill uppmärksamma det arbete som länets jordbruk och småskaliga matproducenter gör för att skapa nya jobb, utveckla länets mattradition samt det betydelsefulla i att bidra till ett hållbart samhälle.

Regeringen har utlyst en tävling om vilken kommun eller ort som kan utnämnas till huvudstad för matlandet Sverige. Jämtlands län har länge arbetat för småskalig matproduktion och att stötta de gröna näringarna. Detta för att länets jordbruk och företag ska kunna skapa företag och nya jobb i det faktum att fler och fler människor väljer att köpa produkter som håller hög kvalité och inte påverkar miljön negativt.

För Centerpartiet handlar det även om att kommunen måste vara en föregångare vid upphandlingar och i vilken mat man serverar på äldreboenden och skolor. De kommunala verksamheterna köper stora volymer av livsmedel, en potential för småskaliga producenter lokalt att lämna anbud på och kan skapa förutsättningar även för att privatpersoner ska kunna köpa lokal mat av hög kvalité.

Östersunds kommun borde självklart ta täten i arbetet med de småskaliga matarbetet och den utmärkelse som Unesco har givit Östersund som Creative City inom gastronomi ligger helt i linje med detta.

Carina Zetterström, Centerpartiet, oppositionsråd Östersunds kommun

J Östersunds kommun borde självklart ta täten i arbetet med de småskaliga matarbetet.

Carina zetterström (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel