Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt inte barnet framför dig på skotern

Att köra snöskoter innebär alltid en risk. Att tänka på säkerheten är viktigt, särskilt när du tar med dig barnen på turen.
– Skulle jag köra skoter med barn så skulle jag tänka ett varv extra på säkerheten, säger Thomas Wärdell, som utbildar skoterförare.

Antalet snöskoterolyckor ökar inte, de snarare minskar något, enligt Sveriges snöskoterägares riksförbund, Snofed, som fört olycksstatistik sedan 2004. De vanligaste olyckorna är singelolyckor och olyckor där föraren vält eller voltat med skotern. Under 2014 inrapporterades totalt 74 olyckor i landet.

När det gäller snöskoteråkning med barn så finns det få lagar som säger hur du ska bete dig. Det är till exempel inte lagstadgat att man måste ha hjälm – vilket de flesta ändå har.

Att, som många gör, låta barnet sitta mellan sig och styret är inget Thomas Wärdell, som håller kurser för skoterförare, rekommenderar.

– Klämskador skulle jag säga är den vanligaste olyckan med barn. Jag förstår att man tycker att det är bekvämt att ha barnet framför sig, men det är livsfarligt.

Han säger att det bästa är att sätta barnet bakom sig eller i pulka.

– Sitter barnet bakom så bör man ha ryggstöd och även handtag på sidorna, vilket finns att köpa som tillbehör till de flesta skotermodeller.

Janne Sund, utbildningsansvarig på Sveriges snöskoteråkares centralorganisation, SSCO, bekräftar att det innebär stora risker med att placera barnet framför sig.

– Jag har kört skoter sedan 1970-talet och på den tiden satte man ju alltid barnen framför, tyvärr upplever jag att det inte blivit någon förändring alls, trots att det i Sollefteå för ett antal år sedan inträffade en dödsolycka där pappan klämde ihjäl sin son när de körde utför en brant. Efter den olyckan har man börjat prata mer om riskerna i alla fall.

Janne Sund varnar också för att låta barnen tolka efter skotern i lina.

– Man ser ofta folk där de vuxna sitter med hjälm och andra skydd på skotern och så har de ett barn i rep efter skotern som sitter helt oskyddat på en snowracer. Det är vansinnigt, säger han.

Förutom hjälm så anser Thomas Wärdell att alla även bör använda skydd för rygg och bröst.

Hur ska man tänka när man väljer hjälm?

– Barn är ju mer känsliga i nacken än vuxna, så välj en lätt hjälm. Lätta hjälmar har gått ner i pris och behöver inte vara jättedyra.

Att låta barnen åka i en bra släde eller pulka bakom skotern är det allra bästa, menar Wärdell.

– Jag skulle föredra en kälke med huv, alltså en riktig pulka. Gärna en som har en riktig störtram runt. De pulkorna ska ju tåla att slå runt.

Förra vintern var en nära bekant till Thomas Wärdell med om en obehaglig incident.

– De skulle ut och testa sin nya pulka. Familjen körde över en is som inte höll och när pulkan sjönk så gick huven inte att öppna inifrån. Föraren fick dyka ner i vattnet och öppna. Så jag skulle rekommendera att man öppnar huven innan man kör ut på en is så att man vet att man tar sig ut om isen brister.

– Både när man åker själv och med barn så är ett allmänt säkerhetstänk viktigt. Man ska ställa sig frågor innan man åker ut: Vad är det för väder? Är det lämpligt att ge sig ut? Vad händer om skotern går sönder? Är det barn med så skulle jag öka säkerhetsmarginalen.