Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt åt de oseriösa företagarna

Under hösten har bärplockare från Thailand och Vietnam fått åka hem med skulder som de aldrig kommer att kunna betala tillbaka. Papperslösa och asylsökande arbetar svart över hela landet. Alla exempel har en sak gemensamt: Människor som redan är i en utsatt situation och som befinner sig i branscher där villkoren redan är dåliga utnyttjas och behandlas på alla andra sätt än med respekt och värdighet.

Det märkliga är att arbetsgivarna som alltid och i alla sammanhang talat sig varma för fri arbetskraftsinvandring är tysta. Enskilda näringsidkare som pekas ut skyller på en underleverantör till en underleverantör.

Det är aldrig okej att arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft, arbetskraft som för det första inte kan språket, är insatt i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och som saknar uppehålls- och arbetstillstånd.

Så länge som arbetsgivarna kan skylla på underentreprenörer kommer de mest skurkaktiga att fortsätta att smita från sitt ansvar. Långa kedjor av underentreprenörer gör att villkoren för dem som ska producera varan eller tjänsten blir sämre i samma takt som distributionsleden blir fler. Därför kräver LO att det ska finnas en regel som gör huvudentreprenören ansvarig för alla underleverantörer. Först då kommer kedjorna av underentreprenörer bli kortare och lättare att kontrollera.

Generellt måste det bli lättare att kontrollera vilka arbetsvillkor som gäller på olika företag. Därför är det rimligt att det ställs krav på att företagen ska tillhandahålla vissa typer av dokument. Det handlar om lönelistor, arbetstidslistor, och annan information som kan bidra till att bedöma vilka arbets- och anställningsvillkor som gäller för såväl organiserad som oorganiserad arbetskraft. Självklart måste handlingar vara tillgängliga för facket.

Det här landet är fullt av arbetsgivare som sköter sig. Det enda vi begär är att de arbetsgivare som inte har rent mjöl i påsen ska göra rätt för sig. Det är illa att det finns det företag som tjänar stora pengar på att utnyttja personer som ofta inte har något val, vågar klaga eller är med i facket. Det är dags att regeringen, myndigheter och arbetsgivare tar sitt ansvar.

Per Bardh, LO:s avtalssekreterare

Karin Näsmark, ordförande i LO-distriktet i mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel