Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på Skalet slutet för hälsocentralen i Hede?

Landstinget planerar att öppna en mottagning på Vemdalsskalet redan kommande säsong. Det skulle innebära dödsstöten för den befolkningsägda hälsocentralen Fjällhälsan i Hede, menar de ansvariga och anmäler landstinget till Konkurrensverket.

Ansökan om att öppna en filial är underskriven av Anna Andersson, enhetschef på hälsocentralen i Sveg och målsättningen är att verksamheten ska starta i vinter när skidsäsongen i området drar igång.

Tanken är att mottagningen ska lokaliseras till en nybyggd fastighet som Skistar äger. Enligt primärvårdschefen Olle Christmansson är det den positiva utvecklingen i området med allt fler besökare gör att landstinget kört igång projektet.

– Det kommer att förbättra tillgängligheten för såväl boende som turister.

– Ambitionen är att det ska vara året runt-verksamhet. Det kan bli en distriktssköterskemottagning med läkare en dag i veckan och under högsäsong behövs det nog en läkartjänst på heltid, men vi vill först känna oss för och sedan bemanna mottagningen efter det behov som finns.

Landstingets planer väcker stor oro för de som driver Fjällhälsan i Hede. En hälsocentral som landstinget tidigare ville lägga ner men räddades då en befolkningsägd ekonomisk förening bildades som sedan 2006 driver hälsocentralen.

– Naturligtvis påverkar det oss om landstinget öppnar på Vemdalsskalet, säger enhetschefen Annika Cederlund vid Fjällhälsan.

Enligt den anmälan som lämnats till Konkurrensverket handlar det om osund konkurens.

"Vår uppfattning är att landstinget plockar russinen i vår kaka, ger en extra service till turister som besöker Härjedalen och befolkningen i Hede är de som drabbas. Eftersom avgörande intäkter för vår fortsatta existens kommer från skidturisterna som nu landstinget tänker plocka kommer vi att inom kort gå i konkurs och behöva lägga ner verksamheten".

– Förutom att landstinget ville lägga ner hälsocentralen i Hede var det inte så många år sedan de även stängde distriktssköterskemottagningen i Vemdalen. Även det på grund av ekonomiska skäl, säger Annika Cederlund.

Enligt henne har Fjällhälsan tidigare, tillsammans med Skistar, försökt öppna en filial på Vemdalsskalet.

– Det visade sig vara ekonomiskt ogenomförbart. Jag undrar hur landstinget räknar när inte vi får det att gå ihop.

Primärvårdschefen Olle Christmansson säger att projektet just nu är i ett tidigt skede men hoppas att landstinget kan starta en mottagning på Vemdalsskalet i december.

– Jag vill naturligtvis inte att Hede ska drabbas negativt på grund av detta. Vi ska inte knycka några intäkter utan hoppas att vi kan hitta former för ett samarbete.

Om inte Fjällhälsan kan få en filial på Vemdalsskalet att gå ihop, hur ska då landstinget kunna göra det?

– Skulle det visa sig att vår kalkyl inte blir ekonomisk försvarbar blir det ingen mottagning, säger Olle Christmansson.