Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på nytt hotell i Ljungdalen

Artikel 4 av 7
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

En privat markägare undersöker just nu möjligheterna att exploatera ett stort markområde i Ljungdalen. I planerna ingår bland annat en hotellanläggning och ett okänt antal fritidshustomter.

Annons

Hjalmar Andrén från Onsala söder om Göteborg äger tre fastigheter i Ljungdalen. Totalt handlar det om ett nästan 650 hektar stort markområde. I april ansökte han hos Bergs kommun om att få påbörja arbetet med att ta fram detaljplaner för området.

I ansökan framgår att Hjalmar Andrén vill kunna stycka av tomter för fritidshus parallellt med vägen mellan Ljungdalen och Kläppen. I visionen ingår också att bygga ett hotell vid Kläppenparkeringen.

Fastighetsägaren själv vill i nuläget inte uttala sig om planerna utan hänvisar till samarbetspartnern Åke Månsson, arkitekt vid konsultfirman Månsson och Hansson i Östersund. Enligt Åke Månsson finns det inte så mycket detaljerad information att gå ut med i dagsläget.

– Egentligen finns det inga andra planer än att skapa förutsättningar för de här byggnationerna så småningom.

Hur många nya fritidshustomter det skulle kunna handla om vågar Åke Månsson inte gissa.

– Vi har inte kommit så långt i processen att vi har lagt ut tomter i det här området.

I översiktsplanen har Bergs kommun angett att det aktuella området skulle kunna vara lämpligt för ungefär 80 tomter eller motsvarande 500 bäddar.

Läs mer: Bäddat för expansion i Ljungdalen

– Det kommer inte att bli något tätexploaterat område. Intentionen är att det ska vara lågmäld bebyggelse. Inte som områden runt Åre och kanske Vemdalen där syftet är att få ut mesta möjliga med små tomter på många gånger olämpliga platser. Man kan säga att den här markägaren har en hänsynsfull attityd, säger Åke Månsson.

Inte heller när det gäller planerna på ett hotell vid Kläppenparkeringen finns särskilt mycket information att gå ut med i nuläget. Men Åke Månsson konstaterar att en hotelletablering är väl värd att undersöka.

– Det finns en potential vid Kläppenparkeringen som ju är porten ut mot den orörda fjällvärlden. Inte minst om det skulle bli en nationalpark.

Enligt Åke Månsson är de flesta bofasta i området positivt inställda till planerna. Ett hotell och ett större antal nya tomter skulle kunna rädda kvar viktiga arbetstillfällen.

– Det finns uttalat ett intresse hos de som bor i Ljungdalen. Man vill att byn ska leva vidare och det är ju den här typen av satsningar som kan generera arbetstillfällen och dra dit mer folk. Rent krasst är det ju det det handlar om i grunden.