Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på Hedlanda

Näringslivet samlas kring en utredning för utbyggnad av Hedlanda flygfält i Hedeviken.
Hur det skulle påverka inresandet och inflyttandet till regionen och vilka resurser som krävs är några frågeställningar.

Destination Funäsfjällen, Destination Vemdalen, Hede företagargrupp samt Skistar Vemdalen har tillsammans med länsstyrelsen gått samman för ett unikt samarbete för att undersöka om det går att förbättra kommunikationerna till och från kommunen.

– Konkurrensen inom fjällturism hårdnar och en mycket viktig faktor för framtida utveckling är tillgänglighet inom kommunikationer. Tillgänglighet är en så stor fråga att det är helt avgörande att vi tillsammans i regionen tittar på förutsättningen att förbättra den, säger Jonas Kojan, VD på Destination Funäsfjällen.

Vi kommer att få en oberoende, professionell och övergripande utredning om vad som behöver göras, hur mycket det kan tänkas kosta och hur det kan komma att påverka regionen. Utredningen ska vara klar innan sommaren, först då kan vi börja fundera över nästa steg.

Enligt Kojan har destinationsbolagen har bra kontakt med företagen i området och hoppas också på bra samarbete med kommunen. Detta trots att en oenig kommunstyrelse har sagt nej till att vara med i utredningsarbetet och bidra med 50 000 kronor i del av kostnaden

– Vi har ju samma mål med det vi gör – att locka hit fler turister, bygga ut service och skapa fler möjligheter för företagare och inflyttande till regionen säger Jonas Kojan.

I Vemdalen har man också sett hur resemönstren ändras och marknaden ställer nya krav.

Gästerna gör numer allt fler resor under kortare tid, t ex weekendresor, vilket gör att goda kommunikationer blir allt viktigare för områdets attraktionskraft, säger Maria Cederberg, VD på Destination Vemdalen.

Flygfältet i Hedeviken byggdes 1970 av dåvarande Hede kommun med syfte att lägga en bra grund för den framtida besöksnäringen. En lokalisering av Härjedalens flyg till Hedeviken skulle få följden att avstånden till flygplatsen från Sveg blir 6 mil, från Funäsdalen 7 mil och från Vemdalens tre skidområden 1 – 4 mil.

Flera andra konkurrerande besöksdestinationer i Sverige stärker sina redan idag, jämfört med Härjedalens, mycket goda möjligheter till att locka besökande via flyg, menar Maria Cederberg, VD Destination Vemdalen, Eva Nordström/ Lars Bygdén, Hede företagargrupp, Torgny Svensson, chef Skistar Vemdalen och Jonas Kojan, VD Destination Funäsfjällen.