Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på färskvaror och färdigmat

Klädbutiken DK i Mittpunkten stänger efter årsskiftet på grund av dålig lönsamhet. Trots det menar ägarna Coop Nord att det går väldigt bra för Coop i länet.

Coop Nord är en egen ekonomisk förening sedan 2006 som bedriver verksamhet i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Och enligt VD Thomas Johansson, går Coop Nord väldigt bra i hela Jämtland.

De senaste tre åren har vi investerat tungt, cirka 50 miljoner i butikerna i till exempel Järpen, Frösön, Östersund och Storlien – som är vår minsta ort där vi har en av våra största butiker. Längre fram planerar vi också att investera i Åre.

Återbäringen till medlemmarna återinfördes för tre år sedan och det var ett lyckokast enligt Thomas Johansson som ser en ökning av medlemsantalet, främst från yngre barnfamiljer.

Genom åren har antalet butiker i länet och butikernas innehåll varierat stort.

– Det räcker med att gå 15 år tillbaka i tiden så såg butikerna helt annorlunda ut. Både vi i kooperationen och våra konkurrenter har gjort samma resa – från många små butiker med ett begränsat sortiment i byarna till dagens större butiker i tätorterna, säger Thomas Johansson.

Han påpekar att i dag förväntas även den lilla bybutiken tillhandahålla de färskvaror som en stor butik har.

– I kombination med befolkningsförändringar blir den ekvationen svår att få ihop, säger han.

Coop Forum i Lillänge har nu återinvigts efter en omfattande ombyggnation och på frågan hur butiken ska stå sig i konkurrensen mot exempelvis ICA:s planerade satsning i området säger Thomas Johansson:

– Vi satsar på färskvaror med bland annat manuella diskar och färdigmat. Sen vet vi att just återbäringen är en stark anledning för att våra medlemmar ska fortsätta att handla i våra butiker, så även i Lillänge.

Samtidigt som stora investeringar gjorts stänger klädbutiken DK i Östersund.

– Ja, butiken har varit den enda renodlade klädbutiken av alla våra 80 butiker och vi kan inte hävda oss i konkurrensen från de större kedjorna. Vi klarar inte av att driva den med lönsamhet.

Michael Gällerstedt är driftchef för DK och bekräftar att klädesbutiken kommer att försvinna på grund av dålig lönsamhet. .

– Vi kör året ut och vi har inte spikat något slutdatum för butiken, men det blir efter årsskiftet någon gång. Kosmetiken kommer att finnas kvar, för det går bra men eftersom verksamheten minskar, minskar också antalet anställda. Vi tittar just nu på individuella lösningar.