Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på att ta skogsbranschen framåt

Den första "Skogsdagen" har arrangerats på Torsta.
Skogsentreprenörerna tillsammans med Skogsbruksgymnasiet tog initiativ till dagen.
Syftet är ta skogsbranschen framåt genom seminarier och dialog.

Utställare, entreprenörer, besökare och studenter blandades och tog intryck av varandra under Skogsdagen som arrangerades på Torsta tillsammans med SMF Skogsentreprenörerna.

En möjlighet för entreprenörer, framtida arbetstagare och bolag att träffas och ventilera åsikter för att ta branschen framåt.

Efter en förmiddag med seminarium och diskussioner visades skogsmaskiner upp och eleverna på Torstas skogsprogram instruerade besökare i att hantera avverknings- och jaktsimulatorer.

– Skogsbranschen är en jättestor industri i länet även om det inte talas så mycket om den, säger Ingrid Wiklund Lilja som sitter i sektionsstyrelsen för SMF.

– Det är jätteroligt och betydelsefullt att få komma i kontakt med branschen utan att behöva åka ut på någon liten skogsbruksväg, säger Lars Blixt, ordförande.

Dagen är ett led i att försöka nå ut till allmänheten med frågor som rör skogsbruket.

– Tidigare kände ju alla till skogsbruk. De hade äldre släktingar som jobbade i skogen men så är det inte nu. Miljörörelsen talar en del om skogsbruket och de är bättre på att nå ut till folk men de lyfter ofta fram negativa aspekter. I dag finns så hårda miljökrav och certifieringar så det är inte en näring som belastar miljön i någon stor utsträckning. Vi vill gärna lyfta fram det positiva inom skogsbruket, säger Lars Blixt.

De vill gärna att de yngre som kommer in i branschen breddar sina perspektiv vad skogsnäringen är.

– De måste tagga till och ta ett bredare grepp om skogsbruket. Man måste se sig själv som företagare och inte bara en person som fäller träd. Entreprenörskap är vad det handlar om. Även om du är anställd så kommer du att tjäna på att tänka som en företagare, säger Ingrid Wiklund Lilja.

Syftet med dagen är i första hand att skapa relationer mellan eleverna och företagarna inom skogsbruket.

– Det är väldigt viktigt för skolan att eleverna får kontakt med entreprenörer. Eleverna har ju en hel del praktik och kommer ut på det sättet. Skogsägarna har ett brett kontaktnät så de brukar hamna lite överallt i länet under praktiken men det är nyttigt att träffa näringen samlat och diskutera saker man undrar över, säger Eva Esteby, informatör på Torsta.

– Det här är första gången vi ordnar en skogsdag men förhoppningen är att det ska bli ett årligt inslag, säger Emma Modin, ansvarig för marknadsföring på Torsta.

Läs mer:

JGY ansöker om en renskötarutbildning

Skogsrådgivaren: "För en del kan skogen vara känsloladdat"

Ny lag kan ändra avverkningsåldern för Jämtlandsskogarna