Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar miljoner på Storsjö Strand

Investeringarna för satsningen på Storsjö strand klubbades av kommunstyrelsen i Östersund under torsdagen. Totalt handlar det om investeringar på cirka 125 miljoner kronor.

Annons

De stora dragen är redan beslutade när det gäller området Storsjö strand i Östersund. Arbetet med detaljplanen har också påbörjats och kommunen räknar med stora investeringar de kommande åren.

– Det som händer framöver är att vi måste hitta samarbete med ett antal byggherrar. Det är cirka 200 lägenheter som ska byggas och vi tror att det handlar om två eller tre byggherrar som ska samarbeta med oss, säger Anne-Katrin Ångnell, teknisk chef på Östersunds kommun.

Den största investeringen i projektet är den bro som ska gå från rondellen vid Milkos huvudkontor och över järnvägen. Bron har beräknats kosta hela 40 miljoner kronor att bygga. Men siffran är gammal.

– Det har gått upp och ner i konjunkturen sedan dess och det är mer och mer osäkert om 40 miljoner räcker, säger Anne-Katrin Ångnell.

Bron och de planerade bostäderna är först ut att börja byggas när det handlar om Storsjö strand.

– Flytt av Storsjöstråket in mot järnvägen finns också med, säger Anne-Katrin Ångnell.

Flytten av Storsjöstråket beräknas kosta cirka 16 miljoner kronor. Markköp är också en stor investering och beräknas till cirka 24 miljoner kronor. Därutöver måste kommunen bekosta anläggning av parker samt gång- och cykelstråk för cirka 30 miljoner kronor.

Men samtidigt som anläggandet av Storsjö strand kostar stora pengar så räknar kommunen på sikt att få tillbaka en stor del av sin investering. Totalt beräknar Östersunds kommun att ha så kallade exploateringsinkomster på cirka 65 miljoner kronor.