Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar miljoner på kallvatten

De grymma upplevelserna att bara hjälplöst tvingas stå och se på hur ädelfisken i det som tidigare hette fiskeriförsöksstationen i Kälarne försmäktar i bassängerna under värmeböljor ska nu bli ett tungt minne blott.

Försöksstation, som numera heter Vattenbrukscentrum Norr, kommer att för närmare fem miljoner kronor förses med en ny tub för vattenintag till anläggningen.

Tuben blir 900 meter lång, mäter 80 centimeter i diameter och skall hämta vatten från 20 meters djup i Ansjön, där sjön enligt genomförda mätningar är som kallast.

Anläggningen får i dag sitt vatten genom två tuber, en som är 100 meter och en mäter 200 meter och arbetar med självtryck.

Det är den kortare tuben som skall förlängas och jobbet skall enligt planerna inledas efter nyår.

Man lägger ut tuben på isen och låter den antingen smälta ner till våren eller sågas ner i vinter.

– Det här handlar inte om någon kapacitetsökning i anläggningen, det rör sig bara om en kvalitetshöjning och bättre och säkrare djurhållning, säger projektledaren Birger Mangs, Frösön.

Tidigare har vattenprojektet beviljats stöd med två miljoner från Europeiska Fiskefonden, ägarna, Vattenbrukscentrum Norr AB står för en miljon och nu är det klart att Svenska Handelsbanken ställer upp med runt 1,5 miljoner i projektet.

Kälarneanläggningen kommer i samma veva att förses med ett nytt reningsfilter och ett nytt kläckeri.