Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på Torvalla

För en tid sedan beslöts att Torvalla hälsocentral skulle omvandlas till en hälsomottagning, det vill säga en mottagning utan kontinuerlig läkarbemanning. Vi landstingsmoderater hade inget att erinra, utan har anslutit oss till dessa tankar. Nu har det gått en tid och vi ser tydliga konsekvenser av beslutet. Trycket på övriga hälsocentraler, Brunflo, men även Odensala hälsocentral har ökat. Torvallaområdet hyser många boenden, både barnfamiljer, pensionärer och invandrargrupper och det är uppenbart att servicen för dessa fastboenden försämrats vad gäller frånvaron av läkare. Med detta sagt, ingen kritik vad gäller övriga yrkesgruppers insatser för de boende i Torvallaområdet, tvärt om skulle vi vilja hävda.

I Hede finns Hälsocentralen Fjällhälsan, som drivs av en ekonomisk förening, till de boendes stora lycka. Utan Fjällhälsan hade den hälsocentralen varit nerlagd sedan flera år tillbaka, eftersom att landstinget hade långt framskridna planer på att lägga ner den av landstinget drivna hälsocentralen. I januari i år öppnade däremot landstinget en filial på Vemdalsskalets turistanläggning och då i syfte att dra ekonomisk fördel av utomlänspatienter som betalar sig bättre, än ersättningen från patienter skrivna i aktuellt upptagningsområde. Vi landstingsmoderater var och är starkt kritiska till filialen och har vid flertalet tillfällen protesterat mot beslutet utan att få gehör. Filialen har alltsedan den öppnades skapat stor oro bland befolkningen i Hede och byarna runt omkring, en oro som måste tas på största allvar av oss landstingspolitiker. Oron grundar sig i det faktum, att Fjällhälsan nu riskeras att slås ut av konkurrensen från landstingets filial på Vemdalsskalet, vilket skulle vara förödande för den bofasta befolkningen i området.

Landstingsmoderaternas förslag är därför att landstinget avvecklar sin filial på Vemdalsskalet och i stället fokuserar och kanaliserar resurser till Torvalla hälsocentral och då till en läkartjänst där. Det viktiga arbete som bland annat distriktssköterskorna i Torvalla gör i dag, bör dock fortsätta, även om centralen bemannas med läkare igen.

Avslutningsvis ska vi landstingspolitiker se hela länets primärvård som en helhet, oavsett om centralerna drivs privat, genom en ekonomisk förening eller är i landstingets drift.

Christer Siwertsson (M)

Susannè Wallner (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel