Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på mer konstgräs

Öppet brev till Östersunds kommun: Nu har (äntligen) den nya Arenan invigts. Nya efterlängtade aktivitetsytor har skapats för i första hand ishockey men även för gymnastik och bandy.

Vidare kommer Sporthallen kommer att byggas om för 80-100 mkr.

Även satsningarna på Skidstadion fortsätter.

Nu återstår satsningar på den utan jämförelse största lagidrotten – fotboll.

ÖFK har den gångna säsongen starkt bidragit till ett ökat intresse för fotboll. ÖFK:s framgångar gläder alla idrottssupportrar i allmänhet och fotbollssupportrar i synnerhet. Vi får nu möjlighet att se fotboll på en nivå som vi aldrig tidigare upplevt i Jämtland. ÖFK: Ge er aldrig!

Men verkligheten för främst ungdomsfotboll i kommunen är allt annat än ljus. Det är stora brister vad gäller träningsmöjligheter.

Sportfältet i Odensala öppnades för träning och matcher den 27 maj och stängdes den 26 september, dvs totalt 4 månaders möjlighet till träning och matcher. Som jämförelse kan nämnas att ungdomsishockey har tillgång till träning på is 9 månader, augusti-april.

Avsaknaden av konstgräsplaner innebär att ungdomslag inom Ope, IFK, Brunflo, Tandsbyn m fl föreningar under tiden oktober-april är hänvisade till ÖP-hallen. I bästa fall kan t ex ett F13 eller P13-lag få ett träningstillfälle i ÖP-hallen och disponera högst halva hallen. Ungdomslagen skall slåss med seniorlag från IFK (damer o herrar), Ope (damer och herrar) Brunflo, ÖDFF med flera seniorlag om träningstider i ÖP-hallen.

Antalet barn- och ungdomar inom fotboll är överlägset alla andra lagidrotter i kommunen. Enbart inom Ope IF finns t ex dubbelt så många barn- och ungdomar som det finns ungdomsspelare inom ishockey i hela Jämtlands län. Ope IF hade 27 lag i årets upplaga av ÖP-liret. Fotbollen är dessutom till 100 procent jämställd – det är lika många flickor som pojkar som spelar fotboll.

Men – det finns ju konstgräsplaner på JK-arena ? Ja, det är korrekt. Möjligheten för ett ungdomslag att få en träningstid på JK-arena är mycket, mycket begränsad. Dessutom är kostnaden för en träningstimme alldeles för hög. Det kostar ca 500 kr/tim att hyra B-planen på JK-arena. Som jämförelse kan nämnas att en träningstimme för hockeyungdomar i A-hallen i den nya Arenan kostar 200 kr/timme.

Storsjöcupen, en av kommunens mest uppmärksammade händelser under året, är också i stort behov av nya aktivitetsytor för att kunna bli ännu större.

Nu vill jag, och många, många med mig se en kraftfull satsning på den största lagidrotten.

Besluta och igångsätt anläggning av ett antal konstgräsplaner. Det bör/skall anläggas konstgräsplaner i Lugnvik, på Tallvallen och Odenvallen, 2-3 planer på Sportfältet, Råplan i Torvalla centrum, Torvallen och Brunflo. Kostnad för detta uppgår till någonstans mellan 30 och 40 mkr.

Jag har tagit del av ett kommunalt förslag, som innebär en konstgräsplan 2014/2015, en 2015/2016 och en 2016/2017. Kasta detta förslag i papperskorgen och ge fotbollen vad den behöver och förtjänar.

Avslutningsvis: Ge nu fotbollen en riktig julklapp som innebär rimliga och nödvändiga förutsättningar att fortsätta bedriva främst ungdomsfotboll för föreningar i kommunen.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel