Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på fler bussar och fler avgångar

Jag har haft äran att få leda Länstrafiken under drygt två mandatperioder. Mycket har gjorts bland annat start av Norrtågs verksamhet i hela Norrland, samordning av färdtjänst och sjukresor i sju av länets åtta kommuner samt landstinget, införande av seniorkort och ungdomskort med mera.

Vi vill nu ta ytterligare steg för att fördubbla resandet i länet:

Ungdomskort i alla länets kommuner. Åre, Bräcke och Berg är med och nu väntar vi på att de övriga kommunerna också ska besluta om att införa ett gratis ungdomskort för alla från 6 till 19 år. Målet är att alla kommuner är med och att vi från och med 2015 även ska kunna åka med Norrtåg med dessa kort. Att alla ungdomar i länet skulle fritt kunna åka kollektivt året runt innebär också att deras föräldrar kommer att åka mer.

Utveckla busstrafiken i en femmilsradie runt Östersund samt från de övriga kommuncentra till Östersund. Fler avgångar skulle innebära större möjligheter för arbets- och studiependling.

Samordna ännu mer. Från och med 2015 kommer det nya Region Jämtland Härjedalen att ha det totala ansvaret för kollektivtrafiken. Kommunerna kommer att kunna påverka den egna kommunala trafiken men själva besluten tas av Regionen.

En stor fråga är hur vi ska kunna utveckla kollektivtrafiken i glesbygd. Jag tror att vi i ännu högre utsträckning ska använda oss av lokala lösningar med de taxiföretag vi har i länet.

Prioritera ökat resande före annat. Det är i dag för stort fokus på bränslen och andra frågor i kollektivtrafiken. Min uppfattning är att vi först och främst måste öka resandet. Det i sig innebär stora miljövinster. Att få oss medelålders män att ändra resemönstret är viktigare än att satsa på biogas med mera. Satsa i stället på fler bussar och fler avgångar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel