Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sator tillbaka med nytt album

De var Hultsfreds husband och har skolat generationer av svenska rockers. Efter fem års tystnad är Sator tillbaka med nya albumet "Under the radar".

Chips Kiesbye doppade fingrarna så långt ner i rocksyltburken att det såg ut som om han aldrig skulle komma upp igen. Han var Thåströms gitarrist och har jobbat med band som Hellacopters, Sahara Hotnights och Millencolin.

Men det var nått mer. Sator.

För fem år sedan släppte bandet albumet "Basement noise", men sedan dess har det varit tyst. Eller nästan tyst. Utan att göra väsen av sig har bandet åter börjat turnera.

Nu har Sator gått in i studion och i februari kommer den nya skivan "Under the radar".

– Det började för ganska precis två år sedan. Vi hade ett bandmöte och grunnade över varför vi hade ett band över huvud taget. Ingen ville ha Sator som en hobby, har man ett band måste man satsa fullt. Nu har vi byggt upp oss med att turnera, men kände att vi behövde nya låtar, säger Mats "Chips" Kiesbye när TT Spektra når honom i Music A Matic-studion i Göteborg.

Studion är enligt rockveteranen "en av de få klassiska som finns kvar". Och "det klassiska" är viktigt för Sator. Under 80- och 90-talen var Hultsfredsfestivalen synonym med rock i Sverige. Sator spelade där så ofta att gänget kallades för Hultsfreds husband.

Bandet bildat skola för flera generationer svensk punkrock och Chips Kiesbye har gjort sig ett namn som en av Sveriges mest eftertraktade rockproducenter. Men nu är det Sator som gäller.

– Jag jobbar med två hårdrocksband just nu, men den här producentgrejen är mitt yrke, Sator är mitt liv, säger han.

Nya albumet beskriver han som "mer AC/DC än Ramones".

– Jämfört med de senaste skivorna vi gjort är det mer hårdrock. Sator är ett liveband och det är grymt roligt att spela stora riff.

Stora riff är precis vad Sator kommer att ägna sig år nästa år. En turnéplan ska presenteras i samband med att skivan släpps. Runt 20 konserter är redan inbokade.

– Nästa år ska vi spela i varenda håla från Kiruna till Ystad som är stor nog att ha en korvkiosk. Vill de ha oss så kommer vi, säger Chips Kiesbye.