Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätherberg om förhandlingarna: ”VV ställde inga krav, det var bara utfrågning”

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) blev mycket överraskad över beskedet att vindparken i Moskogen måste stoppas för att Åre ska få en fungerande majoritet.

– Något sådant krävde inte VV av oss, säger hon.

Annons

Den nya utvidgade fempartialliansen som nu styr i Åre kommun presenterade sig på en välbesökt presskonferens den 29 oktober. De gav samtidigt sin bild av bakgrunden till uppgörelsen.

Bland annat var allianspartierna tydliga med att Västjämtlands Väl under förhandlingarna krävt att vindparksprojektet i Moskogen skulle stoppas, annars skulle det inte bli något samarbete.

Men oppositionens ledare Anna-Caren Sätherberg (S) blev minst sagt paff när hon hörde detta.

Hon har en helt annan bild av VV som motpart i förhandlingarna med dem.

– Jag blev jätteförvånad över Moskogen. Med oss, vi diskuterade vindkraften, men det var aldrig så att VV ställde några krav om att stoppa Moskogen, säger hon.

Enligt henne krävde VV ingenting under de tre förhandlingsmöten de hade.

– Vi upplevde inte att fanns någon vilja att ställa krav. De ställde bara en massa frågor till oss, säger Sätherberg.

När S till sist satte en deadline som passerade utan besked från VV vad de ville var det meningslöst att fortsätta förhandlingarna. Sätherberg fick intrycket att VV ville vara med alliansen hela tiden och att enda syftet med samtalen med dem var att kunna säga till alliansen att de hade alternativ.

– Sedan var vi dumma nog att lyssna på deras smicker, påpekar Sätherberg.

•Smicker?

– De sade att de tyckte bättre om vårt sätt att arbeta, säger Sätherberg, som fortfarande har frågor om hur det politiska arbetet ska fungera i Åre kommun framöver.

I fullmäktige valdes ett kommunstyrelsepresidium bestående av ks-ordförande Eva Hellstrand (C), samt 1:e och 2:a vice ordföranden, Lars Mämpel (M) och Sätherberg själv.

Presidiet har tidigare varit kommunens verkliga maktcentrum. Vilka befogenheter det får nu när det tredje kommunalrådet, Maria Kjellström (VV) inte sitter där, har hon inte fått veta.

– Nu talas det om kommunalrådsberedning istället, säger hon.

Sätherberg är också fundersam över VV:s och alliansens syn på demokrati. Åres vindkraftplan antogs ju via ett demokratiskt beslut:

– Så är det ett demokratiskt beslut att vi inte bygger ut vindkraften? Jag har svårt att se det. Blir det mer demokrati nu? Jag tycker att både vi och medborgarna ska ställa det kravet, säger Anna-Caren Sätherberg, som tycker det är trist att fortsätta i opposition, särskilt med tanke på att S faktiskt behöll sina mandat i Årevalet.

– C fick sparken, men nu sitter de där ändå, säger hon.