Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätherberg och Sandberg toppar riksdagslistan

Under lördagen offentliggjorde valberedningen för socialdemokraterna i länet sina förslag på riksdagskandidater i en topp 5 lista.

I topp hamnade partidistriktets ordförande Anna-Caren Sätherberg, följt av Gunnar Sandberg, riksdagsledamot sedan 2003. Härjedalens Lena Bäckelin fick plats tre. Fjärde respektive femte plats tilldelades Kalle Olsson, tjänstledig från jobbet som ledarskribent på LT och SSU-ordföranden Kata Nilsson, som avgår i morgon.

Vid förra distriktskongressen beslutades att valberedningen skulle arbeta utifrån särskilda riktlinjer för att hitta rätt riksdagskandidater. Och ordförande Pelle Tjärnlund berättade utförligt hur de tänkt, som exempelvis:

betydelsen av att hitta nya kandidater, att 25 procent av personerna på valbar plats ska vara under 35 år, att listan ska vara varannan damernas samt att kandidaterna ska passa in i en särskild kompetensprofil.

Han betonade också att det varit viktigt från valberedningens håll att ha en öppen dialog utan dolda agendor med interna grupperingar.

– Det var glädjande att så många kandidater räckte upp handen. Och samtidigt som att arbetet har varit förbaskat kul har det också varit svårt, säger Pelle Tjärnlund.

Valberedningen har intervjuat alla kandidaterna där förmågan att bygga nätverk och relationer, inte minst nationellt, haft stor betydelse.

– Våra kandidater har fyra kompetenser social, pedagogisk, strategisk och en fackkompetens, säger Pelle Tjärnlund.

– Vi har varit väldigt överrens, säger Solveig Danielsson, som har varit med i arbetsutskottet.

Gunnar Sandberg sa med anledningen att han vill fortsätta en mandatperiod till:

– När man sitter i opposition kan man trots allt inte påverka särskilt mycket. Men det är dags att ändra på det nu och att efter valet få använda sig av de kontaktnät man har skapat under åren i riksdagen.

Kalle Olsson, som fram till valet arbetar som kommunikatör på partidistriktet sa sig vara glad och stolt över sin fjärdeplats.

– Jag är väldigt taggad och tacksam för den här chansen. Jag brinner särskilt för ungdomsarbetslösheten och utbildningsfrågor.

Kata Nilsson berättade att hon vill kämpa för en bättre högskola med en bättre resursfördelning.

– Jan Björklund måste vara den Nobelpriskåtaste ministern någonsin, som lägger ner Campus i Härnösand och fokuserar så mycket på Stockholm och Uppsala.

Listorna både till riksdag och till landstingsfullmäktige spikas definitivt på distriktskongressen den 5-6 april i Åre.