Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätherberg: Det måste bli en stark majoritet åt något håll

För Socialdemokraternas förstanamn i Åre, Anna-Caren Sätherberg, är det blandade känslor dagen efter valet. Stora framgångar på länsnivå, förbryllande resultat i kommunen. Där är allting oklart.

– Så här har vi aldrig haft det i den här kommunen, säger Sätherberg.

På valnatten tänkte Anna-Caren Sätherberg att alliansen troligtvis skulle sitta kvar, men nu när hon analyserat valresultatet mer ingående tycker hon som alla andra att det är synnerligen osäkert hur styret blir. Så en stark majoritet åt något håll är det viktigaste för henne just nu, för vad som än händer måste Åre kommuns utveckling få fortsätta.

– Vi kan ju inte ha ett minoritetsstyre, det har andra kommuner bevisat att det inte går så bra. Så hur det än blir måste det bli ett majoritetsstyre.

Ett parti med en vågmästarroll så att det inte går fatta beslut vore väldigt olyckligt, anser hon.

Eftersom alliansen är störst av blocken har de det största ansvaret här, anser hon. Hur som helst måste alla partier nu sätta sig ner och diskutera, internt och med varandra.

•Men det går väl inte göra något utan att ta hänsyn till Västjämtlands Väl?

– Det är klart att det går, det går alltid hitta allianser över gränser men det ska ju i så fall finnas en vilja till det. Man måste prata med VV, man vet ju inte vad de vill överhuvudtaget.

Även Västjämtlands Väl har ett stort ansvar, anser hon. De kan inte bara sitta och vänta på att bli inbjudna.

•Ser du också VV som ett missnöjesparti?

– Ja, de startade ju som det. De startade inte av någon annan anledning än att de var missnöjda med politiska beslut. Sedan har de naturligtvis jobbat för att få till ett partiprogram som rör fler frågor. Men jag kan ju se var de har tagit rösterna. De har inte tagit dem i västra Västjämtland eller östra Västjämtland, där har de inte haft så stor framgång. Där kan jag även se att vi har gått fram: vi har gått fram i Duved, Åre, Mattmar och Hallen, men vi har backat ordentligt i Järpen, Undersåker och Kall.

Anna-Caren Sätherberg kan heller inte säga något om hur maktfördelningen kommer att bli, bara att det kommer att bli många samtal framöver, internt i partierna, och över partigränserna.

Och det kommer att ta tid.

– Ingen har ringt mig hittills i alla fall, säger hon.