Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satellittelefonerna dök aldrig upp

Strömsunds kommun måste ge bättre säkerhet för Frostvikenborna när stormar inträffar. Det tycker Bengt Blom från Jormvattnet.

– Vi har samma rättigheter att det ska fungera, säger han.

När stormen Dagmar inträffade för två år sedan blev Frostvikenborna lovade satellittelefoner som en säkerhet om nya stormar skulle komma, det hävdar Bengt Blom.

– Vi har varken hört eller sett något om några satellittelefoner. Det skulle vara en säkerhet för folk som bor här. Om något sådant här skulle hända skulle folk veta att det fanns satellittelefoner som de kunde åka till om de behövde, säger han.

Han tycker att Strömsunds kommun är för dålig på att erbjuda backup för kommuninvånarna om något liknande inträffar.

– Vi är skattebetalare. Vi har samma rättigheter att det ska fungera. Jag tycker att kommunen och räddningstjänsten är för flata, som inte kollar upp att det finns backup om något händer. Vi vet ju att det händer.

På torsdagen hade nästan alla invånare i området fått tillbaka elförsörjningen. Bengt Blom är inte sen att berömma elbolagens arbete för att fixa problemet.

– Det här trodde man inte att det skulle bli klart på de här dagarna när man såg hur det såg ut från början. De satte in de resurser som fanns och hade inte kunnat göra det snabbare än de gjort.

Telefonbolagen ger han däremot inte mycket för.

– Teracom och Telia vet jag inte vad de håller på med, jag blir så frustrerad. Jag jobbade åt Televerket nästan 30 år. Gick det 24-36 timmar med teleavbrott blev vi beordrade ut till den och den stationen för att sätta i gång ett elverk. Det existerar inte nu.

Bengt Blom ser allvarliga konsekvenser för Frostviken om det inte ges bättre stöd när liknande händelser inträffar.

– Folk törs inte vara kvar. Vi som är vana klarar av det. Men om kommunen ska få inflyttningar hit – de människorna blir aldrig kvar om de får uppleva det här.

Anders Andersson, kommunchef i Strömsund, medger att beredskapen i Frostviken inte fungerar fullt ut.

– När det gäller räddningstjänsterna har de inte några ekonomiska medel att köpa satellittelefoner. Det har mest handlat om att finansiera Rakelsystemet. Då visar det sig, mycket förvånande för många, att Rakel inte fungerade på några dagar. Vi måste utvärdera varför Rakel inte fungerade och vad vi kan göra i stället.