Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satellitsändare på kungsörnar ska visa vindkraftsverkens påverkan

Forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ska sätta fast satellitsändare på kungsörnar för att kunna studera hur storskalig etablering av vindkraftsverk kan påverka fåglarna.

Forskarna kommer besöka sammanlagt tio kungsörnsrevir i Västerbotten och Västernorrlands län. Där en erfaren ringmärkare kommer hämta ner kungsörnsungar för att ringmärka och sätta en ryggsäcksliknande satellitsändare på dem.

– Sändarna visar fåglarnas position flera gånger i timmen och vi kommer följa deras rörelsemönster. Vi kommer följa fåglar både i områden där det finns vindkraftsverk och där det inte gör det för att kunna jämföra, säger projektledaren Tim Hipkiss vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Forskarna kommer studera i fall kungsörnarna undviker områden där det finns vindkraftsverk och på så sätt förlorar mycket mark. När resultatet kommer kan de sedan rekommendera var man kan etablera vindkraftsverk och vilka områden som bör undvikas.

– När vi får resultatet får myndigheterna ta ställning till det. Det kan även visa sig att det inte har någon påverkan, säger Tim Hipkiss.

I höst ska även vuxna kungsörnar fångas in för att få sändare. På dem kommer sändarna sitta i fem år medan ungfåglarnas kommer lossna efter två år.

– Vid den tiden blir de självständiga och kan flytta var som helst. Deras sändare är gjorda så att de kommer lossna efter ett till två år eftersom vi inte vill att de ska ha sändarna hela livet. De vuxna kommer vi följa under hela projektet, säger Tim Hipkiss.

Sändarna väger omkring 100 till 120 gram och påverkar inte fåglarna.