Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongsjobb lockar folk från hela landet

1500 jobb finns att få i Åre under vintersäsongen. Många reser långt för att få arbeta i fjällen.
– Allt lockar med att jobba en vintersäsong i Åre, säger Kajsa Holmgren från Stockholm.

På torsdagen hölls en rekryteringsmässa på Holiday Club där ungdomar som är intresserade av att säsongsjobba i Åre fick möta företagare.

– Det är ett väldigt bra forum. Det är många företagare som är här och det är bra för dem som söker jobb. Jag tycker att det viktigaste när man söker jobb är att man är på den platsen där man känner "här vill jag jobba", säger Louise Mackegård, hotellchef på Copperhill.

Ungefär 1500 jobb finns att söka i Åre under vintersäsongen. Copperhill söker ett 30-tal personer till alla hotellets delar.

Louise Mackegård är själv gammal säsongsarbetare och ser många anledningar till att ungdomar lockas till att säsongsarbeta i fjällvärlden.

– Det är en kort men intensiv period där man får känna på vad man vill jobba med. Sedan tror jag att det handlar om gemenskap, det säger bara "pang" så kommer flera hundra personer och ska jobba på samma ställe. Sedan är det så klart skidåkningen, många kommer för att åka skidor, säger hon.

Kajsa Holmgren, 23 år, från Stockholm har säsongsarbetat i skärgården, men i vinter siktar hon på att göra sin första vintersäsong i Åre.

– Vad är det som inte lockar med säsongsjobb i Åre? Miljön, skidåkningen, allt lockar här uppe, säger hon.

När det gäller vad hon vill arbeta med är hon inte så kräsen.

– Jag söker allt möjligt, bara jag får komma upp hit.

Även Erik Sjölund, 20 år, från Västerås siktar på att göra sin första vintersäsong i Åre. Han är ofta i Åre och åker skidor.

– Jag älskar att åka skidor, det är det som tar mig hit. Jag vill kombinera jobb med skidåkning, säger Erik Sjölund.

Han har arbetat mycket inom servicesektorn tidigare och gör gärna det även i Åre, men han är öppen för alla möjliga jobb.

– Jag tar det jag får. Jag vill bara vara här uppe och jobb, träffa nya människor och åka skidor, säger Erik Sjölund.

Rekryteringsmässan inför vintersäsongen arrangerades för 15:e gången. Enligt Sara Broman, som jobbar på Carins krog, leder alltid mässan till att några nya säsongsarbetare rekryteras.

– Jag har själv jobbat säsong i tio år och tycker att det här är ett bra sätt att få hit många, och så får de träffa oss också. Säsongsarbetarna betyder enormt mycket för oss. Det är dem vi bygger vår verksamhet runt, säger Sara Broman.