Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongen med dubbdäck avkortad med två veckor

Från och med i år ska dubbdäcken av senast den 15 april i stället för 1 maj. Det betyder att säsongen för dubbdäck på bilarna har blivit två veckor kortare.

Annons

Transportstyrelsen ändrade sina föreskrifter om användandet av däck i november i fjol och de nya reglerna började gälla den 1 december. Det är främst av miljöskäl transportstyrelsen ändrat på datumet.

– I många delar av landet är det snöfritt i slutet av april och dubbdäcken river upp mycket partiklar från vägarna, säger Anna Bengtsson, informationschef på Transportstyrelsen.

Med tanke på att vintern har varit kall och snörik i hela landet kommer det säkert att råda vinterväglag på vissa platser även efter 15 april.

Då får man naturligtvis ha dubbdäcken kvar på bilen tills dess att väglaget blivit bättre.

Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan som du färdas på räknas det som vinterväg.

Dubbfria vinterdäck får användas även efter 15 april men man bör byta till sommardäck så snart det är möjligt, eftersom vinterdäck ger ett sämre grepp och längre bromssträcka vid sommarväglag.

Vinterdäcken ger också en högre bränsleförbrukning, och den mjukare gummiblandningen i däcken gör att de slits mer på sommarvägar.

Alla vinterdäck, oavsett om de är dubbade eller odubbade, omfattas av regeln att de ska användas mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag.