Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Särskrivet retar språkvetare

Lite kul glass? Eller kanske en skum banan?

Förvirring uppstår lätt i takt med att det blir allt vanligare att ord skrivs isär.

– Särskrivning är något vi ska låta bli att ägna oss åt. Det leder till missförstånd, säger Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet.

Svenskarna verkar ha blivit allt mer osäkra på vilka ord som ska sättas samman och vilka som ska stå var för sig. Samtidigt har särskrivna meddelanden, skyltar, menyer och förpackningar blivit ett samtalsämne på internet. Att det har blivit vanligare under de senaste decennierna bekräftas av Lars-Gunnar Andersson. När han gick i skolan var det aldrig några elever som särskrev.
– Särskrivning har brett ut sig med en oerhörd hastighet. Språkliga förändringar brukar gå långsamt, men det här har gått fort.
Men varför har det blivit så vanligt att särskriva? Det finns olika teorier. Kanske har engelskan påverkat. En annan förklaring kan vara att vi ser särskrivningar på allt fler skyltar, förpackningar och annat.
Frågan är viktig för att rätt betydelse ska gå fram, enligt Lars -Gunnar Andersson. Dessutom finns det sociala skäl att inte skriva isär: Risken finns att man inte blir tagen på allvar, till exempel när man söker jobb.
– Det är sådant som lärarna måste tala om i skolan, säger han.