Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särintresse kontra allmänintresse

Annons

Agne Svärd skriver om Arenafrågan i sin kolumn ”Idrottsstråket” i torsdagens LT.

Han kallar mig ”korkskalle” då jag kräver att kommunen ska ta till sig mera fakta innan beslut om nya idrottslokaler/Arena.

Att använda nedlåtande omdömen om en person brukar vara nåt som boxare ägnar sig som en del i psykningen inför viktiga matcher.

Att en journalist använder det om en folkvald som har som uppgift att företräda allmänheten är kanske LT:s nya sätt att spä på politikerföraktet.

Dessutom oförtjänt då jag är övertygad om att en majoritet av kommunens innevånare likväl som tillräckligt många av kommunfullmäktiges ledamöter vill ha och behöver mera information om bland annat nya fakta som på senare tid kommit fram i arenadebatten.

Agne Svärd ägnar sig dessutom om nån slags historieförvanskning när han påstår att det varit politisk långbänk om arenor sedan Z-kupolen (gamla ishallen) brann 1989.

Jag har varit med i lokalpolitiken under hela den perioden och frågan om nya isytor är nåt som vi i politiken resonerat om sen början av 2000-talet. Idrotten godkände 1989 lösningen med att istället för att återuppbygga Z-kupolen använda försäkringspengarna till en reparation av den nedbrunna anläggningen och dessutom få en ny ishall i Brunflo. Med det var man ”nöjda” med i vart fall de första 10 åren. Det har säkert funnits (idrotts)folk som hela tiden velat ha stora fina anläggningar men någon politisk debatt i frågan har ej existerat. Så att påstå att frågan dragits i långbänk sedan 1989 är att vara väldigt vårdslös med sanningen

Jag som politiker och Agne Svärd som sportjournalist har olika uppgifter. Svärd ”representerar” ett särintresse – idrotten. Jag som kommunpolitiker har ett ansvar för helheten och att allmänintresset blir tillgodosett.

Där är inte bara idrottens behov intressanta utan även frågan om kommande stadsutveckling är viktig. Jag anser att det är kommunfullmäktige som ska styra frågan om stadens/kommunens utveckling, inte styrelsen i en ishockeyklubb eller ett enskilt fastighetsbolag.

Det politiska uppdraget innebär också att ta ekonomiskt ansvar för beslutet och då krävs att beslutsunderlaget är klart och vederhäftigt underbyggt. Det nuvarande underlaget kan inte sägas vara av den omfattningen eller standard att den håller för ett så långsiktigt och omfattande beslut som en ny Arena utgör.

Pär Jönsson (M)

Mer läsning

Annons