Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säpo om mordförsöket mot imamen

För första gången uttalar sig nu Säpo om mordförsöket mot imamen i Strömsund.

– Vi hade ingen konkret information om något hot, säger Säpos representant Johan Olsson.

För första gången uttalar sig nu Säpo om mordförsöket mot imamen i Strömsund.

– Vi hade ingen konkret information om något hot, säger Säpos representant Johan Olsson.

SVT:s Veckans Brott tar i kväll upp fallet med imamen Obid Nazarov, som sköts utanför sin bostad i Strömsund för två år sedan. Säkerhetspolisen har fått kritik för att de inte lyckades skydda imamen, men fram till nu har de inte velat uttala sig om fallet. I intervjun som sänds i SVT 1 kväll säger Säpos talesperson Johan Olsson att Säpo haft kontakt med Nazarov ända sedan han kom till Sverige 2006. Anledningen har varit misstänkt flyktingspionage inom den uzbekiska gruppen i Sverige.

I Säpos uppdrag ingår också att analysera och värdera eventuella hot mot enskilda personer. Något sådant hot ansåg Säpo inte att det fanns mot imamen i Strömsund.

– Den information vi hade innehöll ingen konkret information om hot och vår historiska kunskap om det här visar inte heller att den här typen av brott vanligtvis förknippas med flyktingspionage, säger Johan Olsson.

I programmet sägs att Nazarov strax före mordförsöket fått reda på att säkerhetstjänsten i hemlandet visste var han gömde sig. Säpo hade också fått veta att Nazarov begärts utlämnad från Sverige.

– Det var en uppgift som inte hade någon större betydelse för vår del, mer än att den visade att det fanns ett intresse för den här personen från det här landet, säger Johan Olsson.

Nazarov och hans närmaste var oroliga. Dagen före mordförsöket höll de ett krismöte. Men beskeden från Säpo var lugnande.

– Till oss sade de att vi inte behövde vara oroliga och att vi kunde fortsätta leva som vanligt, säger imamens son David Nazarov.

Även om Säpo inte bedömde att det fanns ett konkret hot, så säger de sig ändå ha fört vidare den information de hade om uzbekerna till Strömsundspolisen. Informationen togs emot av dåvarande polischefen Staffan Sjödin. Till Veckans Brott säger han att han inte minns i detalj vad som sades om uzbekerna.

– Men någonstans har jag i bakhuvudet att de var utsatta från hemlandet på något sätt.

Björn Svanberg, en av de poliser som tjänstgjorde vid attentatet, säger att polisen hade kunnat reagera snabbare om de känt till att det fanns en hotbild.

– Då hade vi kanske förstått att det var något annat än en olycka som hade hänt.

Nu tog det över en timme innan polisen förstod att imamen var skjuten. Vid det laget hade den misstänkte gärningsmannen hunnit en bra bit på sin flyktväg som gick med bil, tåg och flyg via Östersund, Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Moskva.