Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanslöst rolig högläsning för alla åldrar

/
  • Jo Nesbö är den framgångsrike börsmäklaren som sadlade om till författare. Han har kallatsNorges störste kriminalförfattare genom tiderna och nu har han gjort succé med sin första barnbok, ”Doktor Proktors pruttpulver”.Vid sidan av författarskapet sjunger han i rockbandet Di derre, vars skivor klättrar på topplistorna.Foto:  Peter Knutson

Annons

Tält, husvagn eller stuga. Det är inte viktigt. Viktigt är det som skapas mellan er när du läser för dina barn som en sommarlovsritual varje kväll. När barnen blir stora får du höra: ”Minns du pappa, när du läste...?” Det är då du får bekräftelsen. Deras barndom var nog inte så dålig ändå!

En högläsningsbok måste ha något att ge den vuxne läsaren också och det kan jag garantera att denna riktigt spännande och roliga berättelse har. ”Doktor Proktors pruttpulver” smäller högt på mer än ett sätt. Den rekommenderas från 8 år och uppåt nästan hur långt som helst men en 6-åring kan också hänga med och fatta på sin nivå.

Första meningen ger en ögonblicksbild med några basfakta: ”Det var i maj och när solen hade lyst en stund på Japan, Ryssland och Sverige gick den upp över Oslo.” Vi befinner oss alltså i Norge och redan på nästa blad är vi inne i Oslos mest fruktade fängesecell, Dödinghålan, just nu tom, bortsett från en liten norsk råtta, som tog sitt morgonbad i toalettten. På Kanonvägen intill fästningen bor kommendanten med sin fru och dottern Lise, för tillfället lite nere, då hennes bästa vän just flyttat.

In i det tomma huset flyttar istället Bulle, en pytteliten gosse med knallrött hår och stor vana att hantera mobbare. ”Truls och Trym är tvillingar och bor på Kanonvägen, tyvärr”, introducerar Lise. Bulle är luttrad. ”Alla gator har sina Trulsar och Trymar. Man kommer inte undan, vart man än flyttar.”

I skolan imponerar Bulle med sina nördiga och oförväntade inpass och sin förmåga att göra sig onåbar när han blir doppad i dricksfontänen. Bulle slåss med sin överlägsna talförmåga och Lise visar sin genialitet i samarbetet med uppfinnaren Doktor Proktor.

Berättelsen bärs fram av en fräck och sanslöst rolig dialog och referenser till litteratur, historia och samtidsfenomen duggar tätt. Intelligens, humor och gott humör finns också i Per Dybvigs snabbteckningar som dyker upp här och där på sidorna.

Mer läsning

Annons