Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningen om tiggarstrecket: "Fullkomligt misstolkat"

Ett streck framför tiggaren utanför Åhléns entré i centrala Östersund har skapat storm i sociala medier.
– Folk verkar ju inte förstå att det handlar om en utrymningsväg, säger vaktmästaren som låtit dra strecket.

Framför entrén till varuhuset har en tiggare stått under flera månader och vaktmästaren Karl Gustaf De Sinegube, som ansvarar för kvarteret, lät under torsdagen dra ett streck längs gatan i linje med entrén.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och strecket har uppmärksammats på Facebook och av media runt om i landet.

"Någon jävla idiot har alltså tagit sig rätten att ruta in "hans plats" och hans rättighet som människa. Vad hände med att vi alla är människor?" skriver en person på Facebook.

"Usch! vilka hemska människor det finns...." och "Vad fan är det för sjuk människa som gjort det?" frågar sig andra personer.

– Jag har arbetat här som vaktmästare sedan 1974 och jag har aldrig varit med om en sådan storm för ingenting, säger vaktmästaren Karl Gustaf De Sinegube som låtit dra strecket.

Anledningen till att strecket ritats upp på marken är att markera utgången från varuhuset, som ska hållas fri.

– Det har med brandsäkerheten att göra. Han har ju suttit med benen framför dörren i snart ett halvår och vi kan inte prata med honom. Det fungerar inte om det ska sitta människor och ha benen där folk ska gå. Det befinner sig mellan 400 och 500 personer i de här lokalerna ibland. säger Karl Gustaf De Sinegube.

Att dra ett streck på marken där utrymningsvägar finns är vardag för vaktmästare enligt Karl Gustaf De Sinegube.

– Det finns ingen som har något emot den här gamla mannen, det handlar inte om det. Man får inte ställa cyklar eller annat framför utgångar heller, det får inte finnas en lös pryl utanför en nödutgång.

Vad händer nu?

– Vi tar bort strecket och sedan är det slutagerat för min del. Vi har redan provat att ta bort det men vi ska hyra en slipmaskin för att få bort allt.

Varför tar ni bort strecket om det behövs?

– För att det har blivit sådant stim om det. Folk verkar ju inte förstå att det handlar om en utrymningsväg. De verkar ju inte ha något förstånd för hur det fungerar inom fastighet. Det är ju brandkåren som ger direktiv om hur sådant här ska vara och vi har streck fulla källaren och överallt där det inte får finnas någonting i vägen. Det är ett helt naturligt arbetssätt för mig.

Karl Gustaf De Sinegube ställer sig frågande inför de starka reaktionerna.

– Jag anser att det är fullkomligt misstolkat av alla som förfasas över det här. De här reglerna gäller i alla fastigheter i hela Sverige.