Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanning och konsekvens i Markus roman

Vad händer med en människa som ställs inför en svår situation? Och vad får våra olika beslut för konsekvenser? I sin romansvit vill Östersundsbördige Markus Widegren utforska gränslandet mellan sammanbrott och flykt. I början av oktober kom första delen.

Karl är hemlös och lever i samhällets utkanter. En natt söker han tak över huvudet och hittar det i ett ödehus i skogarna kring en mellannorrländsk småstad, en namnlös ort med tydliga drag av Östersund. Det är upptakten på Markus Widegrens bok ”Alla bär en skugga”. Sedan börjar den vindlande jakten på sanning och konsekvens i skuggan av besatthet och inre mörker. Läsaren slungas tillbaka tio år i tiden. En ny bild av Karl träder fram.

– Genom tillbakablickar förstår läsaren att Karl en gång har levt ett annat sorts liv. För många år sedan jobbade han som mäklare och hade familj. Någonting måste ha hänt sedan dess och det ska nystas upp, säger Markus.

Trådarna går åt flera olika håll. Det är det som händer efter att vägskälen har passerats som Markus finner mest intressant. Väljer vi att gå åt höger händer en sak, tar vi åt vänster en annan. Ibland har vi inte ens tid att välja, instinkten får visa vägen.

– Alla människor reagerar olika i en svår livssituation. Vissa springer därifrån, andra stannar kvar och slåss. Självklart får det olika efterverkningar som är intressanta att utforska, säger Markus som själv beskriver boken som en psykologisk dramathriller där kärnan utgörs av en gåta.

– Det är ju väldigt populärt att skriva deckare nu för tiden, men jag vill inte kalla mina böcker för deckare. Då tror jag att man blir begränsad genom att läsarna förväntar sig vissa mönster och element.

Tre romaner ska det bli, Markus är redan igång med nästa. Böckerna ska kunna läsas fristående men huvudkaraktärerna, som alla är medlemmar i samma familj, binder dem samman. I den första är det fadern, Karl, som står i centrum, i den andra spelar modern huvudrollen och i sista delen får dottern komma till tals. På så sätt kan handlingen vändas och vridas åt tre olika håll. Sanningen kan vara bedräglig.

– Alla uppfattar saker och ting olika. Hur ser verkligheten ut egentligen? Jag hoppas att jag har hittat en bra balans på det ämnet, säger Markus, som för tillfället bor i Norrköping där han studerar grafisk design och kommunikation. På hemmaplan har han mest gjort sig känd som regissör och manusförfattare till filmer som ”Kraftverk 3714” och ”Främmande”. Det han uppskattar mest med bokens form är långsamhetens lov.

– I en film måste man hela tiden vidare i ett snabbt tempo. Inom litteraturen är det lättare att jobba med karaktärernas inre skeenden och analysera djupare.

”Alla bär en skugga” ges ut på Oddbooks förlag.