Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanning i konstens namn

Konceptuellt på Ahlbergshallen, teckningar och objekt på Härke, ny altartavla i Gamla kyrkan och vaskalas på Storsjöhyttan. Konsthelgen, då även en försäljningsutställning för EU-migranter ägde rum, har varit intensiv.

Vi lever i en värld av information som till stor del består av media och representationer av verkligheten. En naturalistisk landskapsmålning kan uppfattas som eskapistisk. För filosofen Hans-Georg Gadamer (1900-2002) räckte det inte med vetenskapliga sanningar, påståenden om sakernas tillstånd. Konst kan även bidra med viktiga sanningar. Genom att gå i dialog med och tolka konst kan människan lära sig mer om sig själv och få en vidgad uppfattning om världen.

Sofia Bäcklund och Petter Lehto hör till dessa samtidskonstnärer som vill gå i dialog med betraktarna med sina verk, få dem att reflektera över sin uppfattning. Bäcklund har i "Lejonparten" en skulptur i svetsad stål klädd med tyg. Den liknar både en motorcykel översvept med presenning och ett lejon. Ett annat verk är två skulpturer i samma material, relativt abstrakta men kan utläsas som två vissnande blommor i en kruka monumentalt uppställd som på en sockel, och en sopkasse. De anknyter till Petter Lehtos "Mössor från New York" och tygstycken med större figurer längs väggarna. Mössorna har miniporträtt framtill, som en slags textila selfies, och tygstyckena är även avbildade i en serie fotografier med människor. Utställningen har ett ständigt undanglidande samband mellan form, innehåll och mening. Ett tydligt stråk av eftertänksamhet i plan och genomförande. Visas till 18 mars.

Härke Konstcentrum

I utställningsrummet täcker Christer Carlstedts teckningar med landskapsmotiv väggarna. De bildar en slags ram kring Mats Caldeborgs objekt som står mitt på golvet. Carlstedt kommer från Örnsköldsvik, och det är främst minnen från de trakterna han bearbetat till stämningsfyllda skildringar av skog och vattendrag. Drömlika inger de en trolsk känsla som ofta är förbehållen måleriet. Härtill bidrar de utsuddade detaljerna och granarnas mystik. Han har även objekt i blandteknik, där landskapen fått en mer summarisk representation. Caldeborgs objekt består ofta av en blandning av naturliga föremål och sådant som är producerat av människan. Det kan vara en enhjulig cykel med ett stort löv i stället för sadel, eller ett djurkranium på en liten kärra. Det är existentiella frågor han ägnar sig åt med ett lågmält uttryck. Utställningen bildar en samstämd helhet och visas till 28 mars.

Gamla kyrkan

Det har länge funnits en visserligen dekorativ men ganska intetsägande altartavla i kyrkan, föreställande ett Golgatalandskap. Troligen utförd av C.P. Bergstedt på 1840-talet. Nu finns som alternativ ett fotografiskt tryckt verk av Linda Petersson som invigdes i söndags. Motivet är en ung kvinna i moderna kläder hållande en duva i händerna framför sitt bröst. Petersson berättar att hon inspirerats av enkönsteorin och av Bibelns skildring av Tamar. Hon var dotter till kung David och våldtogs av sin halvbror Amnon (Andra Samuelsboken 13:1-14), som sedan övergav henne. Petersson har velat återge Tamar som ett starkt offer, utan att skämmas möter hon betraktarens blick. Det är sällsynt med kvinnor som huvudpersoner på altartavlor och jag ser Tamar som en möjlig förebild för många, även om rättviseaspekten inte får glömmas bort. Hon har inget hämndgirigt över sig och duvan signalerar både Guds närvaro och fred. Tamar har vunnit inre frid och funnit Gud, trots det som hänt henne. Ett djärvt och intressant bidrag till länets konst, som för kyrkan in i 2000-talet.

Storsjöteatern

Vi har alla sett dem sitta vid matbutikerna och tigga pengar, de fattiga som flytt från armodets Rumänien och andra länder. Två konstnärer, Hans Kvam och Linda Petersson, har reagerat på orättvisorna och tagit initiativ till Försäljningsutställning till förmån för EU-migranterna. De samlade ihop 64 verk av 39 konstnärer och under söndagen kunde besökarna på evenemanget "Feminism för allas lika värde" fynda bland dessa. Behållningen gick oavkortat till tiggarna och försäljningen gick som smort enligt Kvam, som även ser att konstnärerna mött en publik som annars inte brukar gå på gallerier. Han utesluter inte att det blir någon fortsättning i form av exempelvis nätauktion. Hoppas, för det blir många vinnare på det. Föredömligt.

Storsjöhyttan

Snart är våren här och Ulla Gustafsson, Nilla Eneroth och Anna-Lena Kauppi har dukat upp till ett riktigt Vaskalas. De är inne på sitt 20:e år av samarbete och på utställningen framgår deras individuella formspråk. Så har Kauppi en faiblesse för det lite söta och dekorativa, Gustafsson mer geometriskt avrundade organiska former. Utställningen kommer att byggas på successivt framåt sommaren, men redan nu är bordet dukat med en försvarlig mängd vaser av olika storlek och funktion. I taket hänger även Kauppis vackra blomliknande glaslampor.