Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanne Bergman vill få fler att våga jobba som volontärer

För ett år sedan gick 20-åriga Sanne Bergman arbetslös i Östersund. Nu har hon precis kommit hem efter sex månaders volontärarbete i Grekland, där hon skötte om utrotningshotade havssköldpaddor.

– Jag vill verkligen uppmana andra ungdomar att våga söka som volontär, det är inte alls svårt att komma med, säger hon.

Annons

Med stöd av Navigatorcentrum på Östersunds kommun sökte Sanne Bergman flera olika volontärjobb, och blev antagen till det hon allra helst ville ha. Tillsammans med fem andra ungdomar i samma ålder jobbade hon på ett rehabiliteringscenter för havssköldpaddor i förorten Glyfada utanför Aten. Volontärerna, som främst kom från olika europeiska länder, bodde tillsammans i tågvagnar från 50-talets som rustats upp och donerats till centret.

De utrotningshotade havssköldpaddorna tillhör de få djur som överlevt sedan dinosaurierna.

– I år har man hittat fler döda havssköldpaddor än någonsin sedan man började räkna dem på 70-talet. Det är ett jättestort problem, säger Sanne Bergman.

En av de största orsakerna till att havssköldpaddor skadas och dödas är arga fiskare, som hämnas när sköldpaddorna tar fisk från deras nät.

– Det värsta jag fick se var en havssköldpadda som kom in med två stycken tio centimeter långa spikar genom huvudet. De stack ut ur munnen, berättar Sanne Bergman med en uppriktigt plågad min.

Varje sköldpadda på rehabiliteringscentret har ett namn. Det vanliga är att de stannar mellan två och tolv månader, sedan släpps de ut i det fria. En har varit där i sju år.

– Det blir som att man lär känna varje sköldpadda. När vi släpper ut dem blir det väldigt känslosamt, säger Sanne Bergman.

Bland de vanligaste orsakerna till att havssköldpaddorna hamnar på centret är att de svalt fiskekrokar eller att de trasslat in sig i fiskelinor. Ibland har de också blivit misshandlade av människor.

Volontärerna jobbar oftast mellan 8 och 14. Dagen börjar med rengöring av de tankar som havssköldpaddorna bor i. Volontärerna ger de djur som fått allvarliga skador antibiotika och dropp. En annan typisk syssla är att skära upp fiskbitar. Viktigt är också att ta hand om och informera de besökare som kommer till centret, där man kan gå in gratis.

Innan Sanne Bergman kom på idén att söka som volontär funderade hon mycket på vad hon ville göra med sitt liv. Hon hade tankar på att plugga till biolog eller veterinär.

– I ett sådant läge är det bra att åka iväg och få tid att tänka samtidigt som man gör något man gillar, säger hon.

De sex månaderna har varit händelserika och fulla av intryck. Sanne Bergman hoppas att fler ungdomar tar chansen att resa iväg som volontär.

– Jag har sett många depressiva ungdomar i Östersund som inte vet vad de vill, jag tror att en sådan här grej kan hjälpa många. Det blir kanske det roligaste man har varit med om.

Själv har Sanne Berggren kommit på att hon vill arbeta med ungdomar eller bli journalist. Redan om några dagar ska hon jobba som intervjuare för Yran-TV, ett jobb hon fått genom de kontakter hon skaffat sig på Navigatorcentrum.