Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna Nielsen utmanar sig själv i "Allsång på Skansen"

Sanna Nielsen har lagt Melodifestivalen och julturnéerna bakom sig. Nu siktar artisten mot nya mål – först ut är programledarjobbet i "Allsång på Skansen".

– Jag gillar utmaningar, säger hon.

Det är ett par veckor kvar till allsångspremiären när TT träffar Sanna Nielsen på Skansen i Stockholm. Hon berättar att hon till slut har börjat smälta sitt nya sommarjobb.

– Nu är man ju medveten om vad man ska göra i alla fall och jag börjar hitta på Skansen, så det känns bra. Snart ska man stå där och sjunga "Stockholm i mitt hjärta", säger Sanna Nielsen.

Den sista tiden inför det första programmet är hektisk. Klädprovningar, trailerinspelningar, produktionsmöten och repetitioner – dessutom ska Sanna Nielsen hinna med att göra research på alla musikaliska gäster som ska medverka.

Hon presenterade själv årets artister på en presskonferens häromveckan men hon har inte varit med och valt ut dem.

– Jag sitter med på mötena och tycker och tänker att "då kanske den artisten ska vara där eller där". Men jag vill inte vara den som säger ja eller nej till någon, jag tycker att det är skitjobbigt eftersom jag själv är artist och de är mina kollegor.

Läs mer: Sanna Nielsen tar över Allsången

Däremot har Sanna Nielsen redan tydliga idéer om hur hon vill forma sitt "Allsång på Skansen". Programmet ska bli lite luftigare och mer spontant.

– Jag tror att min grej är lite det här att bara få vara och prata med folk. Vi kommer så klart att ha manus men alla prator och intervjuer behöver inte vara satta till 100 procent. Jag vill gärna att det ska hinna landa, att man kan ha ett litet samtal i stället för 3 frågor på 30 sekunder. Jag vill få till ett skönt samtal.

Trots att "Allsång på Skansen" bara är hennes andra programledarjobb är hon inte ett dugg nervös. Så var ju visserligen Melodifestivalen, ett av Sveriges absolut största tv-program, hennes första uppdrag.

– Ja. det är helt sjukt. Det är två stora och fina saker som man får programleda i Sverige, jag är superstolt över det måste jag säga. Det har börjat bra.

Det var förstås tack vare sin fina insats i Melodifestivalen 2015 som Sanna Nielsen fick erbjudandet om att ta över "Allsång på Skansen" efter Petra Marklund.

Här är sommarens tv-höjdpunkter – lista för regniga dagar

Hennes första instinkt var att tacka nej. Men hon berättar att hon de senaste åren har lärt sig att "släppa garden" för att komma framåt i livet och karriären.

– Jag var en så sjukt stressad person för några år sedan och hade så sjukt högt ställda krav på mig själv att jag bara kände att "aaah, jag får panik".

Vändningen kom 2012 då hon lämnade ett skivbolag för att hon "ville göra något som de inte ville göra".

– Jag kände att det är nu eller aldrig, att jag måste lita och lyssna på mig själv och inte på vad andra tror ska funka för mig. Och det blev bevisligen ganska bra för det är ju efter det som allt har hänt.

– Att slänga sig ut är ju det bästa som finns. Jag har varit så här "nej, det här kan jag inte göra". Superosäker. Och nu bara "okej, vi gör väl det då". Det är skönt att ha kommit dit.

Efter vinsten i Melodifestivalen 2014 med "Undo", programledarjobbet i samma program året därpå och nu "Allsång på Skansen" känner Sanna Nielsen att hon kan göra vad hon vill. Det kommer att dröja länge innan hon tävlar i Melodifestivalen igen och hon har till och med bestämt sig för att ta en paus från julturnéerna som hon gjort årligen sedan 2001.

I höst medverkar hon i stället i en revy på jubilerande Oscarsteatern tillsammans med bland andra Robert Gustafsson, Dan Ekborg och Rachel Mohlin. Därefter har Sanna Nielsen en lång lista med saker som hon hoppas förverkliga.

– Jag har så många mål och drömmar! Jag har mål och planer för åtminstone sex år framåt, jag är ju väldigt mycket en planeringsmänniska. Jag vill jättegärna göra en krogshow och jag vill jättegärna göra en monolog. Det är nog min största dröm just nu, att stå själv på en scen.

Men först väntar en sommar på Sollidenscenen. Tisdagen den 28 juni sänds säsongspremiären av "Allsång på Skansen" i SVT1.

Linus Brännström/TT

Fakta: Sanna Nielsen

+ Sanna Viktoria Nielsen, född 27 november 1984 i Edenryd i Bromölla kommun.

+ Började redan som sjuåring ställa upp i olika talangjakter. Fick sitt stora genombrott 1996 då hon som elvaåring gav ut singeln "Till en fågel" som placerade sig på Svensktoppens förstaplats.

+ Ställde 2001 upp i Melodifestivalen för första gången med balladen "I går, i dag". Har sedan dess medverkat totalt sju gånger i Melodifestivalen – senast 2014 då hon vann hela tävlingen med "Undo". Låten slutade sedan på plats tre i Eurovision Song Contest-finalen. Nu tvekar hon om att ställa upp på nytt: "Vad ska jag göra där som artist nu? Jag har vunnit och det var en sådan fin historia med tanke på att det var sjunde gången jag var med och jag kom på en jättefin tredje placering i Köpenhamn. Man ska aldrig säga aldrig men i så fall ska det vara om kanske tio år."

+ Musikaldebuterade 2014 i en av huvudrollerna i "Doktor Zjivago" på Malmö Opera. Ska i höst medverka i "Oscarsrevyn" på Oscarsteatern tillsammans med bland andra Robert Gustafsson – "det är lite nypa-sig-i-armen-läge", säger hon om det uppdraget.

+ Debuterade som programledare i Melodifestivalen 2015 som hon ledde tillsammans med Robin Paulsson. Tar nu över "Allsång på Skansen" efter Petra Marklund.

Fakta: Alla artister i "Allsång på Skansen"

28/6: Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm och Tommy Körberg, Frans, Miriam Bryant.

5/7: Daniel Adams-Ray, Lisa Nilsson, Malena Ernman, Oscar Zia.

12/7: Laleh, Niklas Strömstedt, Marcus & Martinus, Daniel Norberg, Elin Rombo.

19/7: Saraha, Anders Glenmark, Sonja Aldén, Solala, Josefine Johansson samt Orup som håller i "Allsångsscenen är din".

26/7: Jamala, Veronica Maggio, Smith & Thell.

2/8: Martin Stenmarck, Systerpolskan, Léon, Ola Aurell.

9/8: Lill Babs, Bob Hund, Maria Andersson, Sten & Stanley.

16/8: Zara Larsson, Lill Lindfors och John Lundvik, Tensta Gospel Choir, Frances.

Allsången sänds varje tisdag under sommaren från Skansen i Stockholm.