Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna Nielsen blir årets julvärd i SVT

Sanna Nielsen får hedersuppdraget som årets julvärd i SVT.
– Alla förstår säkert att jag kommer att sjunga, det skulle kännas väldigt konstigt om jag inte skulle göra det jag brukar göra, säger hon.

Efter en sommar på Sollidenscenen ska "Allsång på Skansen"-programledaren hålla tv-tittarna sällskap även på julafton. Klockan 15 tänder Sanna Nielsen traditionsenligt juleljuset och presenterar "Kalle Anka och hans vänner".

– Jag längtar så, det ska bli så mysigt, säger hon.

Hon beskriver julen som en högtid att få vara med nära och kära, något som hon själv kommer att missa i år. Men hennes familj tog beskedet med ro.

– Jag ringde mamma och pappa och de skrek av lycka, jag trodde inte att de skulle vara så glada över att slippa mig på julafton.

– Men de kommer kunna se mig varenda minut, säger Nielsen.

Sanna Nielsen är en rutinerad artist och programledare. Hon har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, hon vann 2014 med låten "Undo" och året efter ledde hon Melodifestivalen tillsammans med Robin Paulsson.

– Min första känsla när jag fick frågan var "vilken otroligt stor ära att få göra det här". Den andra känslan var "jösses vad läskigt".

I fjol gick prestigeuppdraget som julvärd till Gina Dirawi. Bland tidigare värdar finns, förutom veteranen Arne Weise, bland andra Ernst Kirchsteiger, Henrik Dorsin, Anne Lundberg och Petra Mede.

På frågan om hon kommer att tillföra något nytt jämfört med tidigare år, svarar hon:

– Jag vet att det inte är så enkelt att fira jul. Det kan vara stressigt, man kan ha skilda föräldrar eller sitta själv på julafton och jag ska försöka vara ett sällskap för alla.

Läs också: Sanna Nielsen utmanar sig själv i "Allsång på Skansen"

När SVT på tisdagen avslöjade att Nielsen blir årets julvärd framförde hon en kort version av "Jul, jul, strålande jul" och hon lovar en julafton med mycket musik.

– Man får så mycket feeling nu. Alla förstår säkert att jag kommer att sjunga ... men vi får se vad som utkristalliseras.

Uppdraget är en stor ära – men också läskigt, säger Sanna Nielsen.

– Min första känsla när jag fick frågan var "vilken otroligt stor ära att få göra det här". Den andra känslan var "jösses vad läskigt".

Förra året bänkade sig 3,4 miljoner människor för att se SVT:s julfirande, enligt mätföretaget MMS.

Fakta: Tidigare julvärdar i SVT

1959-1971: Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

Källa: SVT

Fakta: Sanna Nielsen

Sanna Viktoria Nielsen, född 27 november 1984 i Edenryd i Bromölla kommun.

Började redan som sjuåring ställa upp i olika talangjakter. Fick sitt stora genombrott 1996 då hon som elvaåring gav ut singeln "Till en fågel" som placerade sig på Svensktoppens förstaplats.

Ställde 2001 upp i Melodifestivalen för första gången med balladen "I går, i dag". Har sedan dess medverkat totalt sju gånger i Melodifestivalen – senast 2014 då hon vann hela tävlingen med "Undo". Låten slutade sedan på plats tre i Eurovision Song Contest-finalen.

Musikaldebuterade 2014 i en av huvudrollerna i "Doktor Zjivago" på Malmö Opera. Medverkar under hösten i "Oscarsrevyn" på Oscarsteatern.

Debuterade som programledare i Melodifestivalen 2015 som hon ledde tillsammans med Robin Paulsson.

Tog sommaren 2016 över "Allsång på Skansen" efter Petra Marklund.

Får nu uppdraget som SVT:s julvärd.