Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta hastigheter i Strömsunds kommun kan ge 40 km/h på E45

Nu kan det bli en hastighetsgräns på 40 kilometer i timmen på E45. Detta sedan Strömsunds kommun föreslår en hastighetssänkning genom Hoting och Hammerdal.

Annons

Ärendet med sänkta hastigheter i de större tätorterna i Strömsunds kommun ska upp på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag och har utretts både politiskt och av tjänstemännen under det senaste året.

Bakgrunden är Vägverkets införande av fler hastighetsbegränsningar som nu har gjort det möjligt till mer variation och i tätorterna är det kommunen som beslutar om vilka hastigheter man väljer, efter att man inhämtat synpunkter från polisen och Vägverket.

Förslaget i Strömsund är att:

• i tätorterna Hammerdal, Backe, Rossön, Hoting och Gäddede ska 40 kilometer i timmen som högsta hastighet gälla utan undantag.

• 40 kilometer i timmen ska även gälla på E45 och riksväg 342, 344, 345, 346 och 819 där dessa passerar de nämnda tätorterna.

• på E45 genom Strömsunds tätort behålls 50 kilometer i timmen eftersom det finns separat gång- och cykelbana där.

Polisen har inte haft något att invända mot de föreslagna hastighetsändringarna. Vägverket däremot anser inte att en sänkning från 50 till 40 kilometer i timmen är lämpligt på de statliga genomfartslederna, det vill säga E45 och riksvägar.

Men kommunens utredning anser att Vägverkets synpunkt är generell och inte tar hänsyn till hur tätortens specifika förhållanden.

Politikerna i kommunstyrelsen tar upp frågan på tisdag, och blir det grönt ljus för en hastighetssänkning kan det bli omskyltning under slutet av sommaren, uppger utredningschefen Stig Willman.

Omskyltningen beräknas kosta 60 000–75 000 kronor.