Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkta hastigheter ger fler fortkörningar

Hastighetsöverträdelser ökar generellt med 20 procentenheter när hastighetsgränsens sänks och minskar lika mycket när hastigheten höjs.

Annons

Det visar en studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har gjort på uppdrag av Trafikverket, där effekterna av att det nya hastighetsbegränsningssystemet utvärderas.

Att hastigheten höjs och sänks enligt ovan sägs i studien bero på att förarna inte anpassat sin hastighet full ut efter de nya hastighetsbegränsningarna. De nya hastigheterna 80, 90, 100, 110 samt 120 kilometer i timmen, började införas 2008.

I studien redovisas de första resultaten från hastighetsmätningar gjorda före och efter omskyltningen av nationella vägar.

Mätningarna som gjorts visar också att personbilars faktiska hastighet ökar med cirka 3,5 kilometer i timmen när hastighetsgränsen på en väg höjs med 10 kilometer i timmen.

På de vägar där hastigheten sänkts med 10 kilometer i timmen minskar bilars hastighet i genomsnitt med 2,3 kilometer i timmen på mötesfria motortrafikleder och landsvägar samt med 2 kilometer i timmen på vanlig landsväg.