Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt men mindre i plånboken

Regeringen föreslår en skattesänkning på 2,5 miljarder kronor för landets pensionärer nästa år. Den femte skattesänkningen för pensionärer står alltså för dörren. Därmed anser sig Alliansen också stärka pensionärernas ekonomiska situation. Men i själva verket förhåller det sig tvärtom.

Skatteorättvisan mellan löntagare och pensionärer inte bara består – den förvärras med det framlagda förslaget. Pensionärerna får nöja sig med 100 kronor i månaden i sänkt skatt medan löntagare i vanliga inkomstlägen får minst dubbelt så mycket. Regeringen har missat att det är storleken på skattesänkningarna som är avgörande, inte antalet gånger de sänks!

Skatteklyftan för en löntagare och en genomsnittspensionär med 14 000 kronor i månaden ökar med förslaget från nuvarande 250 till cirka 350 kronor. Och inte nog med det, resultatet försämras ytterligare av att bromsen åter slår till nästa år. Inkomstpensionerna minskar då med 2,7 procent medan lönerna beräknas öka ungefär lika mycket. Sammantaget ökar skillnaden till löntagarna i disponibel inkomst med cirka 1 000 kronor i månaden. Få pensionärer torde känna någon större tacksamhet över regeringens förslag om en femte skattesänkning.

Eivor Hagström Ordförande i SPRFs avdelning 21 Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel