Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sånggudstjänst i Stugun

Hällesjö-Håsjö och Stugun-Borgvattnets församlingar har nyligen, 17 januari, sammanförts till ett pastorat med Lennart Rasvill som pastoratskyrkoherde.

Nya biskopen i Härnösands stift, Tuuliki Koivunen-Bylund deltog. Vid det tillfället deltog de två körerna Stugun-Borgvattnetkören och Hällesjö-Håsjökören. De framträdde då med varsina sångprogram med skilda dirigenter.

Kantor John Strandin från Revsund ledde då Hällesjö-Håsjökören. Stugun-Borgvattnets kör leddes av kantorn i Stugunområdet, Marie Källström, med rötter i Kälarnebygden. Marie leder nu också Hällesjö-Håsjökören.

Ovan beskrivna förändringar gjorde att det hos Marie och Lennart Rasvill väcktes tanken att den 14 mars anordna sånggudstjänster i Stuguns kyrka och Håsjö nya kyrka.

Eftersom det finns två körer inom det nya pastoratet, med Marie som ledare, beslöt man genomföra sånggudstjänst både i Stuguns kyrka och Håsjö nya kyrka. Marie förberedde med att öva in samma sånger för de två körerna, vilket man testade i Stugun den 10 mars, för att man skulle bli samövade före uppsjungningen.

Man har självklart en förhoppning att det kommer att uppskattas bland kyrkobesökarna.

En rimlig förhoppning borde kunna vara, att det kommer lika många åhörare som antal körmedlemmar, som ställer upp för uppsjungning.

Sånggudstjänsten inleddes med att kördirigenten Marie ställde upp körerna på två led vid ingången till kyrkan.

Hon tog plats framför de två leden och gav tecken till kören att följa efter henne till främsta kyrkbänken. Där intog varje körmedlem sin givna plats, det var väl inövat. Marie tog plats i koret, framför körerna. Därifrån gav hon ton till ”Jamtjojk”, en rivig låt som Marie hade satt både text och musik till.

En fantastisk och tydlig dirigering styrde på ett bra sätt kören till en samstämmig variation vid framförandet. Kören fortsatte med välkända ”Vårvindar friska” där mansstämmorna, för ovanlighetens skull, sjöng melodistämman.

Därmed intog kören sina förut angivna platser i de främsta bänkarna, och pastoratskyrkoherden Lennart Rasvill kunde inleda sin del av sånggudstjänsten. Körens andra framträdande började med ”En gång i min ungdom älskade jag”. Därefter följde ”Lenas sång” ur Kay Pollaks film: ”Så som i himmelen”, med text av Leyla Yilbar Norgren och musik av Stefan Nilsson. En älskad sång.

Därefter kunde Lennart Raswill fortsätta sin gudstjänst, med bland annat nattvard.

Nästa framträdande av körerna började med ”Jag unnar Dig ändå allt gott”, en visa från Dalarna i arrangemang av Anders Nyberg. Körerna avslutade med ”Min plats på jorden” med text av Py Bäckman Musik: Anders Hansson och Fredrik Kempe. Arrangemang Leif Lundberg.

Körerna tågade ut lika väldisciplinerat, som de tågat in. Erfarenheten av ovanstående lockar till fler liknande träffar inom pastoratet!