Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och pickadong när Gastsjön får sin egen historiebok

/

Byn Gastsjön, 246 år i år, belägen någon mil väster om Kälarne, får en häftig hyllning nästa fredag.
Med sång, musik, skådespel och kanske lite pickadong firas då att byn fått sin egen historiebok.

Annons
Arbetet med boken startade för fem år sedan i samband med ett årsmöte i Gastsjöns bygdsgårdsförening när Martti Westman, Västanede, födde idén om en historik över den vackert belägna byn. Det talades om en kortare historik om något tiotal sido.
En ABF-sanktionerad studiecirkel arrangerades, arbetet satte igång och historikens sidoantal kom under resans gång att växa till 272.
- Kom ihåg att det här inte har tillkommit för att fira något jubileum, utan bara för att vi tycker att vi har en så fin by, säger den bärande trojkan bakom projektet, Sig-Britt Eriksson Runa Westman och Börje Engdahl.
Byn grundades 1762 av fyra soldater ur Refsunds Compagni i Östersunds regemente som på platsen fick en jordplätt och 20 års skattebefrielse.
Även om byn i dagens regionalpolitiskt fläckvisa mörker är tämligen oansenlig har den ändå bjudit på några highlights som förtjänar att nämnas:
Vem visste till exempel att byn på 1920-talet hade något så udda som en träväg, det vill säga en nio kilometer lång upphöjd bana på vilken ett diesellok drog ett tåg avsett för att frakta ut virke ur skogen ner till flottningen i Gastsjön?
Ett lokhjul och några handsmidda spikar samt dramatiska bilder är vad som finns kvar av banan.
Banan beskrivs illustrativt i boken.
Förmöget folk har kommit och gått och tillfört en hel del kulturhistoriskt godis, samtidigt som byns tidigare särskilda fattigdom kan ha bidragit till att dess innevånare inte hade råd att hemfalla till Amerikaemigration vilket kan ha ökat byns historiska kraft.
Byn har haft skola, affärer och järnvägsstation och har i dag fortfarande en väl fungerande bygdegård, där fredagens releaseparty skall äga rum.
På Gastsjöns travmogul Hans Sohlströms gård bodde en gång en Jonas Olofsson, vars son Theodor tog namnet Engwall. Theodor grundade 1853 handelshuset Viktor Th. Engwall & c:o, det vill säga det företag som i dag står bakom Gevaliarosteriet i Gävle.
När Gevaliarosteriet firade 100 bestämdes att Hans Sohlströms mormor Anna Sundin varje år som julgåva fick sex kilo Gevaliakaffe av en lyxblandning som inte fanns att köpa i affär.
Den nya bokens omslagsbild är målad av bybon Anna-karin Wennerberg, industridesigner med mera, och föreställer utsikten från Hans Sohlströms köksfönster.
Fotnot: Pickadong är ett slags värmebehandlat, utspätt vatten som sägs vara typiskt för just Gastsjön.

Mer läsning

Annons