Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringskostnaden för Jämtlands län lägst i landet

En kartläggning av de giftigaste av landets alla förgiftade platser och kostnaden att sanera dessa platsern visar att vårt grannlän Västernorrland kan få den högsta saneringskostnaden i landet medan Jämtlands län landar på den lägsta.

Det handlar om miljardbelopp att sanera bara de allra giftigaste platserna visar en kartläggning som Svt:s Rapport gjort tillsammans med Naturvårdsverket. 80 000 förgiftade platser har Naturvårdverket identifierat i Sverige och av dem har Rapport kartlagt de allra giftigaste. Kartläggningen visar att enbart en sanering av landets mest förgiftade platser kommer upp i en kostnad på minst nio miljarder.

De 622 platser som länsstyrelsen bedömer som mest skadliga ligger oftast inte i gamla industriområden utan nära bebyggelse och vattendrag. Vilket kan innebära en negativ påverkan på djur och natur i närheten där folk bor och en risk för hälsoeffekter.

Länsstyrelsen har listat de tio giftigaste platserna i länet och Järpens massfabrik och Hissmofors sulfitfabrik toppar listan då de orsakar tiotals ton förorening. Där handlar det om arsenik och just arsenikförorening är den mest förekommande i länet.

I snitt kostar sanering nästan en halv miljard kronor per län. Jämtlands län beräknas dock landa på den lägsta kostnaden i landet då kostnaderna här kan komma att stanna på 29 miljoner kronor. Medan Västernorrlands län, vårt grannlän, landar på en saneringskostnad på minst 1,2 miljarder. Vilket är den högsta kostnaden i landet.

– Att det skiljer sig så mycket mellan Västernorrland och Jämtland kan bero på att Västernorrland har andra typer av föroreningar, större mängder föroreningar och fler objekt som är klassade som stora risker, säger Julia Obrovac på Naturvårdverket.