Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringen gjorde dem sjuka

Flera byggjobbare blev sjuka under saneringsarbetet i Centralpalatset. Det är anledningen till att arbetet avbröts.

– Vi gjorde en sanering i akutskedet. Dessutom gjorde vi en selektiv rivning och plockade ut installationer och ytskikt. Det säger Ulf Lindström, projektingenjör hos Skanska.

Stämmer det att de som arbetade med saneringen blev sjuka?

– Ja, en del blev sjuka. Vi slog larm och man fick börja använda skyddsmasker. Vi hade en diskussion med Norrvidden och försäkringsbolaget, och det beslutades att vi skulle avvakta.

En av dem som jobbade med rivningen under våren och som känt av besvären är Rolf Olofsson, som också är skyddsombud.

– Det gick bra så länge vi jobbade på taket, då var vi ju ute. Det var värre inomhus, och värst var gaserna för dem ser man ju inte. Det påstods att de kom från tapeterna. Huset är gammalt och det var tjocka lager tapeter.

Hur kände ni av besvären?

– Man blev påverkad och fick ont i huvudet. En kille fick näsblod, berättar Rolf.

Hur länge satt symptomen i?

– Det gick över på några timmar.

Rolf Olofsson berättar att man hade möten flera gånger i veckan tillsammans med arbetsmiljöingenjören. Det bestämdes tidigt att de som jobbade med saneringen skulle använda masker.

– Vi fick särskilda overaller, handskar och halvmasker. Maskerna fungerade jättebra, men de är jobbiga att ha på. Vi fuskade ibland, men jag förstod att det går inte.

Fortsatte ni jobba fast ni blev sjuka?

– Vi hade ju ett uppdrag så vi var tvungna att fortsätta.