Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikentecknare får Stora kulturpriset

Sandvikens serieskapare Li Österberg får årets Stora kulturpris från Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Li Österbergs berättarkonst är skarp, kunnig och välformulerad, enligt motiveringen.

Som också slår fast detta:

”Hennes teckningar är ytterst noggrant och själfullt utförda och korresponderar på ett sinnligt sätt med texterna”.

2016 ser sannerligen ut att vara Li Österbergs år – i våras kunde vi berätta att Sandvikentecknaren dessutom är med om tävlar om Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa svenska seriebok, för boken ”Ljusförgörerskan” inspirerad av grekisk mytologi. Arbetarbladet har också hedrat henne med en plats på Kulturtoppen.

Li Österberg är uppvuxen och bosatt i Sandviken. Hon ger ut sitt eget seriefanzin ”Agnosis”. Samlingen”Johannasviten” (utkom 2014) i samarbete med manusförfattaren Patrik Rochling har beskrivits som ett grandiost vardagsepos. Bland hennes andra böcker finns"Nekyia" och ”Det är inte såhär det ska vara”.

Gunvor Göranssons Stora kulturpris delas ut på Bessemerdagen torsdag 18 augusti i Högbo kyrka.

Andra som tidigare fått utmärkelsen är jazzmusikprofilen Bertil Fält, musikern Anders ”Kråkan” Ågren och SandvikensTeaterförening.

Gunvor Göranssons kulturstiftelse utser även stipendiater, 2016 års utvalda är fotografen Sara Wennerqvist, musikern Erik Kempe, författaren Carolina Thorell samt Saftorkestern.