Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandslottet Sverige

Varför går tiden alltid framåt och aldrig baklänges? I en dokumentär på SVT får tittarna lära sig att hela universum är som ett sandslott i en öken. Hela tiden blåser sandkorn bort men det förfaller så sakta att det är svårt att se med ögat. Tiden går aldrig baklänges eftersom det naturliga är kaos - sandkornen faller inte naturligt som ett slott.

Det är mitt i sommaren men svenska tidningar skriver om tågkaos. Försäkringskassan jagar sjuka och det är brist på sjuksköterskor. Postuppror börjar dyka upp på flera platser i Sverige. Det är svårare för människor att få ut sin medicin på apoteken. Människor slåss för att behålla det som tidigare sågs som en självklarhet. Ett samhälle blir aldrig färdigt på samma sätt som en byggnad, det kommer aldrig vara så att vi en dag lutar oss tillbaka och tänker att landet nu är färdig. Men ibland ser man förfallet. Det är ofta först när politik påverkar vår vardag som det blir verkligt.

Alliansen har lanserat sitt projekt “Sverigebygget”. Ordet för tankarna till folkhem och upprustning, att landet har en riktning. Det är smart och taktiskt av dem att lansera något så stort inför valet. Men de stora orden skuggas av verkligheten. För även om det står bra saker i Alliansens plan för att bygga Sverige starkt är det svårt att lita på talen om välfärd och satsningar nu. De enskilda människorna som råkar illa ut är för hjärtskärande och många. Tågförseningar sker lite för ofta och arbetslösheten är för hög. Alliansens politik har på flera sätt splittrat Sverige. Ett slags förfall på samhällsnivå, som sker så sakta att ögat inte ser det precis när det händer.

Det är viktigt att Socialdemokraterna sätter de enskilda fallen i ett sammanhang och visar att de är en del av något större. Det är riktigt att lyfta fram statistik som svart på vitt visar att klyftorna blir större i Sverige. Men nästa steg är att lyckas måla upp en ny samhällsvision.

Tiden går aldrig baklänges. Att den skulle göra det är lika osannolikt som att sandkorn i öknen på ren tur skulle råka forma ett perfekt sandslott. Det händer helt enkelt inte. Socialdemokraterna får förklara att de inte önskar att backa tiden när de kritiserar Alliansens projekt. De får först förklara hur Sverigebygget inte stämmer överens med den politik som regeringen har fört. Sedan måste de visa vad deras stora samhällsprojekt är.