Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra undrar vart huset tagit vägen

– Var är vårt hus? Hur länge ska vi behöva vänta på ett besked när bygget kan sätta igång?

Frågorna är många när Sandra Ling besöker området på Frösön där hon och hennes sambo planerar att bygga. I sommar skulle allt vara klart men än har inte Skanska satt spaden i backen.

Annons

I snart ett halvår har Sandra Ling och hennes sambo Ola Bengtsson väntat på beskedet när de ska få flytta in i sitt nya hus. Området dit paret tänkt flytta heter Frösö ängar och enligt en skylt vid tomterna ska det vara planerad inflyttning sommaren 2010. Att området skulle hinna bli klart i sommar verkar vara en omöjlighet eftersom Skanska fortfarande inte satt spaden i backen. Dessutom finns inget grävt för el, vatten eller avlopp. Det enda som finns är markeringar var de tolv tomterna som ska byggas i etapp ett ska ligga.

– Vi har haft kontakt med Skanska nästan varje vecka för att få upplysningar om när bygget kan börja. Men det verkar hopplöst att få ett datum, säger Sandra Ling uppgivet. Det är oerhört frustrerande att inte veta.

När Sandra och hennes sambo fastnade för Frösö ängar så kontaktade de en mäklare som berättade att nu fattades bara en intressent till innan projektet kunde sätta igång. Men vid samma tidpunkt berättade Skanska att det fattades fem köpare i första etappdelen innan det kunde bli byggstart. På skylten vid det planerade området stod då att det skulle vara inflyttning hösten 2009, innan Skanska ändrade det till sommaren 2010.

– Vi skrev på papperen i februari och betalade en reservationsavgift på 20.000 kronor. Sedan har vi bara gått och väntat. I våras lovade Skanska att vecka 15 skulle vi få besked om byggstarten. Sedan sköt man upp det en vecka och efter det har vi inte hört någonting. Varje gång vi ringer, och det är rätt ofta, så får vi höra att det inte finns någon tidpunkt än för att sätta spaden i jorden. Det här innebär också att området får dåligt rykte eftersom eventuella spekulanter inte tror att det någonsin blir några hus här, säger Sandra Ling.

Projektledaren för Frösö ängar är Bernt Lundstedt på Skanska. Han säger att det största misstaget Skanska gjort när det gäller det här området är att man inte satt upp ett visningshus. Han menar att kunderna vill se vad de köper i skala ett till ett. Då duger det inte med broschyrer utan de vill ha ett riktigt hus att titta på.

– Därför kommer vi snart att påbörja bygget av ett visningshus, som vi planerar att ha på plats i september. Efter det så tror jag inte att det ska vara några problem att sälja de tomter som finns kvar.

På frågan om varför det varit så trögt tidigare att sälja tomter på Frösö ängar säger Lundstedt att marknaden har överlag varit dålig.

– Men nu ser vi att trenden har vänt och vi ser positivt på närmaste framtiden.

Annette Unnerby är fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling. Det är hon som sköter försäljningen av tomterna.

– Att jag skulle ha sagt att det bara fattas en spekulant innan projektet kunde komma igång måste vara en missuppfattning. Nu har vi skrivit avtal med fyra kunder och den femte är på gång. Jag förstår om folk undrar varför det dröjt, men Skanska vill inte börja bygga några villor innan man fått minst åtta köpare. Därför har inte området börjat byggas än.

Annette Unneby har bett Skanska att ändra på skylten när husen ska vara klara, men än har inget hänt, säger hon.