Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandal om policyn som stoppar barnens skidresa

Kommunens policy om en avgiftsfri skola i Östersund beslutades när effekterna av finanskrisen 2008 slog igenom på bred front

– Vi såg då att människor fick det kämpigare utifrån kriserna. Folk fick sämre ekonomi, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– I nämnden bedömde vi att den avgiftsfria skola vi ska ha skulle fullföljas.

Björn Sandal hänvisar till att kommunen har stöd i skollagen för en avgiftsfri skola och det ska inte Östersunds kommun glida på.

– Vill skolan göra saker måste den lägga in det i sin budget.

– Den som har knappt hemma ska inte behöva välja för att delta i verksamhet som bygger på att en avgift tas ut, konstaterar Björn Sandal.

Föräldrar i Brunflo som LT varit i kontakt med framhåller däremot att de barn som inte har det bra ekonomiskt har en möjlighet att åka till fjällen och hyra skidor med liftkort för en avgift på 100 kronor, vilket inte är genomförbart annars. Hur ser du på det?

– Igen då, ska vi ha en skola som är avgiftsfri ska vi inte ta ut några avgifter. Det är det som styr. Men det är klart att det inte kan vara en höjdare för barn att inte kunna göra aktiviteter som man gjort tidigare.

– Men det är lika illa om man inte har den här ekonomin hemma och sjukskriver sig för att man inte har råd, säger Björn Sandal.

Men i Brunflo har avgiften på 100 kronor uppfattats som en möjlighet för just dessa familjer att ha råd med en fjällresa...

– Det finns såna som har ännu knappare än så och då måste man även balansera det, säger Björn Sandal.

En frågeställning som framkommit ur det här är om politiker ska ägna sig åt att fatta beslut på 100-lappsnivå för enskilda familjer? Det är vad tillämpningen av policyn leder till.

– Vi tillämpar det som skollagen ger utrymme för oss att göra och det är att vi ska ha en avgiftsfri skola. Då måste skolan organiseras inom ramen för det. Vi har inte sagt någon nivå utan att skolan ska vara avgiftsfri, säger Björn Sandal.

Men en del anser att den praktiska tillämningen av policyn landar i att politiker har ägnat sig åt att fatta beslut på 100-lappsnivå, ska ni ägna er åt det?

– Vi har inte tillämpat någon nivå utan sagt att skolan ska vara avgiftsfri. Om det handlar om att ta ut 10 eller 100 kronor så är det inte tillämpligt.

I en av kommentarerna till fredagens artikel på LT:s webbsida hävdas att "policyn är inskränkt". Hur ser du på det?

– Det får stå för dom. Det är skollagen de säger är inskränkt i så fall. Vi har en avgiftsfri skola och den ligger i botten för beslutet säger Björn Sandal.