Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Fransisco – Lofsdalen – kyrkklockans sista resa?

/
  • År 1909 skänkte Erik Olof Lindblom en kyrkklocka till en församling i San Fransisco.Foto: Marit Manfredsdotter
  • År 1909 skänkte Erik Olof Lindblom en kyrkklocka till en församling i San Fransisco.
  • Under sin senaste researchresa hittade Marit Manfredsdotter kyrkklockan.

Tillverkad i Stockholm, skeppad till San Fransisco och beställd av en man som en gång var en fattigpojke från Härjedalen. Nu vill Marit Manfredsdotter att klockan ska ringa till helg i Lofsdalen.

Annons

År 1909 beställs en kyrkklocka i Stockholm på Beckmans gjuteri, den tidens kanske skickligaste yrkesfirma. Klockan skeppas via Kap Horn för att levereras till beställaren Erik O. Lindblom, en av "the three lucky swedes" som blivit rika på guld i Alaska.

Erik O. Lindblom föddes i Strådalen, Lofsdalen 1857 och dog som en rik man i San Fransisco. Journalisten och fotografen Marit Manfredsdotter arbetar med romantrilogin Upprättelse om fattigpojken från Härjedalen. Första delen, Sista blicken bakåt, kom tidigare i år, nu pågår arbetet med del två.

Under sin senaste researchresa till Amerika kom hon över en artikel om invigningen av klockan. Erik O. Lindblom är en av dem som är med och bygger upp San Fransisco efter den stora jordbävningen.

– När jag läste om klockan i den gamla tidningen från tidigt 1900-tal började tankarna gå runt för mig! Var fanns klockan nu? berättar hon i ett mejl.

Den ursprungliga kyrkan hade brunnit ned, men fanns klockan kvar någon annan stans? Hon gav sig ut på skattjakt. I en kyrka belägen vid Twin Peaks i San Fransisco hittade hon klockan.

Nu vill hon att klockan ska flyttas till Lofsdalen. Hon har tagit en första kontakt med ärkebiskopen Uppsala för att se om det går att få hjälp den vägen.

– Lofsdalen, där jag själv kommer ifrån o där Eriks fattiga familj bodde har aldrig haft en egen gravgård. Att få hem klockan skulle innebära att vi som lever o verkar i fjälldalen får en möjlighet att ringa in till helg, möjligheten att vårda minnet över våra döda och att ringa in till fest o bröllop.

Mer läsning

Annons