Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samsung Omnia 7

Omnia 7 är den bästa Windows-luren vi hittills lagt vantarna på, tack vare en fantastisk skärm, bra känsla och en väldigt vass vidokamera.

Annons
Omnia 7 är den bästa Windows-luren vi hittills lagt vantarna på, tack vare en fantastisk skärm, bra känsla och en väldigt vass vidokamera.

Windows Phone 7 är den största nyheten med den här telefonen. När Microsoft denna gång gör ett nytt mobilsystem så har man gjort det från grunden, för att inom ett par år kunna utmana Android, Iphone och Symbian på allvar.

Sättet att bygga upp systemet imponerar på mig. Egentligen imponerar det inte för att det är så mycket bättre än de andra systemen – det återstår att se när det börjat komma hubbar och appar till Windows Phone. Nej, det charmiga är att Microsoft tänkt själva och inte bara kopierat. Och man har dessutom tänkt smart.

I Omnia 7 samlas egentligen allt viktigt – Google, Facebook, musik och dokument, i olika ”hubbar”. Microsoft gör det riktigt snyggt för den som vill ha kul och vara online. Man behöver inte hoppa ur och in i olika appar hela tiden, utan ska till exempel alltid komma åt all musik i musik-hubben, oavsett om det är mp3-filer eller Spotify.

Själv lade jag till exempel in en app (som jag hittade i programbutiken Marketplace) med namnet Musixmatch, och den letar nu upp låttexter till alla mina låtar (såväl smala svenska artister som franska och engelska). Och jag hittar den givetvis direkt bland all musik i musik-hubben, och den integreras med telefonens vanliga musikspelare.

Samsung har också ansträngt sig en smula mer än det vanliga med att göra Omnia 7 till en bra musikmaskin, genom att man lagt med in-ear-hörlurar med tre olika format på öronsnäckorna. På sladden sitter såväl volymkontroll som mikrofon och svarsknapp. Ljudkvaliteten känns mer ordinär, men telefonen har ju en vanlig hörlurskontakt, så audiofiler kan ju trycka in bättre hörlurar såklart.

Styrkan med Omnia 7 jämfört med andra nya Windows-mobiler är helt klart skärmen, och det syns tydligast när man lägger telefonen bredvid konkurrenternas Windows-lurar. Samsung-skärmen har så mycket bättre kontrast och svärta. Det gör den riktigt njutbar. Med 4 tum är det också telefonen med den största skärmen av de Windows-lurar som börjar säljas här i Sverige.

Faktum är att skärmen och kameran i den här telefonen är exakt samma som i Samsungs omsusade Android-telefon ”Galaxy S”. Men det finns en klar skillnad: Microsoft kräver att tillverkarna har fysisk kameraknapp och dessutom en fotolampa på telefonen. Det lite komiska för mig är att det var just de saker som jag klagade extra mycket på när jag skrev ett test av Samsung Galaxy S i somras. Nu med Samsung Omnia 7 har alltså kamerafunktionen i praktiken blivit väldigt mycket bättre. Stillbilder blir bra (så länge man inte går för nära med blixtlampan) och videoinspelning blir riktigt riktigt bra.

Omnia 7 har också ett riktigt metallskal, vilket gör att den känns kvalitetsmässig. Det är bra, inte minst eftersom prislappen är rätt saftig. Storleken är förstås annars något att betänka – med en skärm på 4 tum blir telefonen inte supersmidig, trots att Samsung ansträngt sig för göra den tunn och för att få skärmen att gå ut i kanterna.

Peope-hubben är en av de trevligaste sakerna med nya Windows Phone, och därmed även med Omnia 7. Telefonen hämtar information om dina kontakter från bland annat ditt Facebook-konto, ditt Google-konto och Windows Live. Allt synkas ihop i en välfylld kontaktlista, men också med en ljuvlig ”what’s new”-sida där man kan se ens vänners senaste bilduppdateringar och statusuppdateringar.

Startskärmen är också väldigt flexibel, och här hittar man förutom standardfunktioner som musik-hubb och people-hubb även några specifika Samsung-funktioner. Genom att klicka på Samsung-knappen ”Daily Briefing” på startskärmen får jag upp aktuell väderprognos för valfri stad (Stockholm i mitt fall) och kan prenumerera på dagliga nyheter, liksom få upp en lista över börskurser från valfria aktier.

Den andra Samsung-appen visar ytterligare varför Omnia 7 bjuder på lite extra bra mediafunktioner. Det är nämligen en app med namnet ”Photo sharing” som gör det möjligt att med ett par klick ladda upp valfri bild som man tagit med kameran till alla bildttjänster som man använder, exempelvis Facebook, Flickr, Myspace, Photobucket och Picasa.

Bild-hubben i telefonen visar också alla ens bilder, både sådana som ligger på telefonminnet och sådana som ligger på ens egna online-album exempelvis på Facebook.

Styrkan med Omnia 7 är förstås annars de möjligheter som Windows Phone ger, inte minst Office-hubben och synkningen mot arbetsplatsens Exchange-server. Appar finns en del i Microsoft Marketplace, men här är väl ändå fortfarande frågetecknet om utbudet av appar blir lika stort och bra som till Iphone, Android och Symbian. Jag hittar en del bra, men saknar desto mer, inte minst nyttiga appar som Skype, Evernote och Dropbox.

En mer utförlig beskrivning och recension av systemet Windows Phone 7 som telefonen använder hittar du i denna artikel.

Frågor och svar

Kommer man kunna uppgradera Windows-systemet så småningom?
Ja, Microsoft ser till att man kan uppgradera genom att ansluta telefonen till datorn och Zune-programvaran. Samsung som tillverkare har inget med uppdateringarna att göra, men ändå följer alla Samsung-appar med och ligger kvar även efter att systemet uppdaterats till en nyare version.

Hur är laddar man in appar?
Man använder Microsofts programbutik Marketplace, som ligger på telefonen. Utbudet är rätt skralt än så länge men det finns ändå en del spel, tränings-appar, nytto-appar och mycket annat. Sedan kan man lägga sina favorit-appar på telefonens startskärm.

Hur köper man appar i telefonen? Går det?
Ja, men man måste ställa in telefonen på att man befinner sig i England. Då kan man lägga in uppgifter om sitt kreditkort första gången man vill köpa en app.

Alternativ

HTC Mozart ska börja säljas snart och har en 8-megapixelkamera och metallskal. Vill du hålla nere priset finns även LG Optimus 7, som även har lite smidigare format än Samsungen.

Testbild

Utomhus blir bilder oftast mycket bra, men även inomhus blir bilder ofta bra – bara man inte går alltför nära med kameran.
 


/Linus Brohult

mobil.se