Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samsung Galaxy Tab i test

Ipad hittade jag aldrig något användningsområde för.

Annons
Ipad hittade jag aldrig något användningsområde för. I Galaxy Tab hittar jag dagstidningar från hela världen och en hel del annat. I ett mindre och smidigare format.

Att jämföra Samsungs nya läsplatta med Apples Ipad är ofrånkomligt. Samsung har till och med gjort jämförelsen enklare genom att bokaffären och usb-kontakten till Galaxy Tab är i stort sett identisk med motsvarande på Ipad. Att avfärda Galaxy Tab som en simpel Ipad-kopia vore dock både orättvist och fel, för på många sätt tycker jag att Samsung lyckats bättre med sin platta.

Det mest påtagliga är kanske alla de tjänster som finns redan från start, medan Apples Ipad bygger lite mer på att man själv fyller plattan med innehåll i form av appar. En av de mest imponerande sakerna är att man kan läsa i stort sett världens alla tidningar i Tab. Tack vare samarbeten med befintliga tjänster så finns DN, SvD och GP tillgänglig varje morgon, liksom uppåt 2000 andra dagstidningar från resten av världen. Det är så väldigt välgjort att man undrar hur det är möjligt. Man betalar en dollar per tidning eller 30 dollar (ca 200 kr) för att få fri tillgång till alla tidningar i en månad. Även böcker och månadstidningar går att handla med liknande samarbeten Samsung tagit fram.

Tillägg: Det har visat sig att de exemplar av Galaxy Tab som finns i butik trots allt inte har denna funktion från start. Samsung uppger följande: "Kvalitetstesterna av tidningsfunktionen som görs i Korea är inte färdiga ännu. Vi är nu i slutfasen av dessa och funktionen kommer att bli tillgänglig senare under hösten, applikationen kommer då att distribueras via Samsung Apps."

Eftersom Samsungs platta är baserad på Googles operativsystem Android följer även en hel del Google-tjänster med. Här finns Gmail och Google Maps för navigering samt chatt via Google Talk och möjlighet att ladda ner en massa andra appar från Android Market till Tab. Kanske vill du ladda ner Spotify, Facebook, Twitter eller Skype? Alla funkar. Jag har ännu inte stött på någon nedladdad applikation som inte kan köras på Tab, men det är ändå tydligt att skärmstorleken kan sätta käppar i hjulen ibland, för de här applikationerna utvecklats har man främst tänkt på en telefonskärm som i bästa fall är kanske hälften så stor som skärmen i Tab. Det tar sig olika uttryck och när jag startar USA Today så startar den som en ruta i mitten av skärmen med stor svart kant runt omkring. Andra applikationer som Opera Mini och Fox News startar fint i fullskärm utan några synbara fel i presentationen. När jag däremot drar igång Skype så visas först startskärmen i Tabens ena hörn och knapparna för att slå ett nummer har olika sidbredd utan att funktionen i sig påverkas.

Samsung själva har dock anpassat sina applikationer betydligt bättre. Det finns ju en del standardapplikationer som man förväntar sig, till exempel e-post, sms, film- och musikspelare. Alla de här applikationerna ger inte bara korrekt visning utan även lite extra, anpassade funktioner. En sådan sak är tillexempel att presentationen ändras för att utnyttja skärmbredden beroende på om du håller Galaxy Tab i stående eller liggande läge. I både e-post och meddelandeappen så får du då en spalt till vänster med rubriker och meddelandekonversationerna i sin helhet till höger.

Musikspelaren i Galaxy Tab är riktigt bra och även den väl anpassad till skärmens storlek och möjligheter. Med skärmlåset på kan man enkelt få fram fjärrkontroll till musikspelaren i skärmens överkant för att byta låt. Utöver spellistor så kan man även se musiken låt för låt eller baserat på artist, album eller genre. Spelaren visar även skivomslagen när de finns tillgängliga, vilket är i alla fall på huvuddelen av min musik. Jämfört med Ipad så har Samsung inget Itunes där man samlar, köper och för över innehåll mellan läsplatta och dator. När jag för över musik så gör jag det via medföljande kabeln och drar helt enkelt filerna manuellt, men man kan använda program som Salling Mediasync eller gratisprogrammet DubbleTwist om man hellre vill det. Det här gäller alltså både musik, film och annat innehåll. Istället för att kämpa med att anpassa filmer till plattan så kan man dra över många filtyper direkt utan konvertering. Android är ju öppnare och mer fritt än Apple och Ipad på det sättet.

Webbläsaren utnyttjar skärm och uppkoppling väl och man kan zooma genom att knipa med fingrarna. Än mer intressant är förmodligen att man kan titta på Flash, vilket först gör att jag märker alla reklambanners som visas på nyhetssidor och i en nyhetstext på DN visas plötsligt en reklamfilm. Roligare är att SVT Play, ja samma sida som du besöker med datorn, fungerar fint i Tab, liksom många andra webb-tv-lösningar. Jag har helt enkelt inte stött på någon Flash-sida som inte kan visas. Däremot kan det ibland hacka lite vid videovisning, men det har nog mer med processorkapacitet och uppkopplingen att göra. Generellt kan man märka det ibland, att Galaxy Tab inte riktigt hänger med i svängarna. Har man flera applikationer igång samtidigt så märks det och vad gäller skärmen så får man ibland trycka både hårt och två gånger för att något ska hända.

Precis när jag ser på ett av filmklippen jag fört över till Galaxy Tab avbryts visningen av ett inkommande telefonsamtal och det känns väldigt överraskande. Till skillnad från Ipad så kan man verkligen både ringa, ta emot samtal och för den delen även skicka sms och mms med Galaxy Tab. Det finns högtalare och mikorofon , men klart bäst är att använda det medföljande headsetet. Jag har svårt att se att jag skulle ha Tab som enda telefon, men den är i alla fall tillräckligt smidig för att man ska kunna ha den i jackfickan och slippa bära den i en egen väska.

Jag blir fortfarande lika förvånad varje gång den börjar ringa och får snabbt leta fram ett headset för att svara. Ännu mer ovant blir det när man ska ta bilder eller filma med Galaxy Tab. Det finns både en kamera på framsidan för videosamtal och en kamera med fotolampa och tre megapixel på baksidan. Det känns lite som att filma genom att gå runt med en platt-tv och ska nog mest ses som en lite rolig bonus. Varken bilderna på tre megapixel eller filmer på 720 x 480 pixel blir bättre än att de med nöd och näppe kan njutas på Tabens egen skärm.

Det finns fysiskt tangentbord som tillbehör till Galaxy Tab och ska man skriva många och långa dokument kan kanske det vara en idé att skaffa. Dock så finns ett tangentbord givetvis att trycka fram på skärmen. Jag märker att jag skriver betydligt snabbare än bokstäverna kommer fram på skärmen och skriver jag på får jag efter en mening vänta i flera sekunder innan det som visas så att säga hinner ikapp mig.

Vill du jobba mer med dokument går det att använda Officeprogrammet ThinkFree Office som följer med. Du får ett verktygsfält i toppen och sen bra möjligheter att både läsa och redigera. Onlinedelen för att kunna lagra och hämta dokument tycker jag dock är lite onödigt svår. Enkelt dock att öppna bilagor från mejl i Thinkfree direkt i telefonen.

Tittar vi på själva hårdvaran är Galaxy Tab betydligt mindre och lättare än Ipad, men med en lite plastig känsla. Jag tycker formatet är bättre och det känns som ett pocketformat man enkelt kan ha i jackfickan. Den är enklare att hålla än Ipad, men lite synd att knapparna på sidan slocknar så att man har svårt att hitta dem när man vill och ändå kommer åt de knapparna när man inte vill det.

När jag testade Ipad tidigare i år så hade jag svårt att se användningsområden. Den blev helt enkelt mest liggande. Galaxy Tab känner jag har betydligt fler användningsområdet som verkligen gör den nyttig. All världens tidningar är bara ett av flera.

Å andra sidan

Linus Brohult: Jag är ungefär lika entusiastisk som Erik inför Galaxy Tab. den känns riktigt trevlig som en minimal uppkopplad datorskärm att ha i rockfickan. Det finns dock ett frågetecken. Google jobbar för fullt med en androidversion (Honeycomb) som ska vara särskilt anpassad för surfplattor, och galaxy tab kommer inte att kunna uppgraderas till Honeycomb, enligt Samsung. Kanske kommer man att känna sig lite blåst om ett år när de ännu bättre surfplattorna kommer.

Frågor & svar

Hur går det med inmatning?
Tangentbord visas på skärmen med våra svenska bokstäver åäö. Dock så skriver jag betydligt snabbare än bokstäverna dyker upp på skärmen efter att jag tryckt.

Det är verkligen en mobiltelefon också?
Ja, med samtal (använd headset) och dessutom sms, mms och till och med en kamera för både bild och film.

Hur exakt är pekskärmen?
Tyvärr kan den vara lite seg i reaktionen ibland och det händer att man får trycka både hårt och flera gånger för att något ska hända.

Alternativ

Ipad har jag nämnt, men det finns andra och då betydligt billigare Androidplattor än Galaxy Tab. Kanske Camangi?

Testbild

I bra ljus och stilla förhållanden kan det bli bra, men sällan när det är mörkt eller ett rörligt motiv.


/Erik Mörner

mobil.se