Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämsta valet någonsin för (S)

Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val någonsin. Det var en dyster stämning bland länets Socialdemokrater som hade valvaka i Vinterträdgården i OSD.

Detta trots en vackert uppdukad buffé och tända ljus för att skapa feststämning.

– Nu blir det kaos i parlamentet, säger Jens Nilsson, ordförande för Socialdemokraterna i länet. Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll. Men när vi har varit ute och pratat med folk har det känts mycket mer positivt än dessa siffror visar.

Att Socialdemokraterna gjort sitt sämsta val någonsin menar han kan bero på att de övriga partierna lokalt inte har velat debattera välfärdsfrågorna.

– De har varit fega och tackat nej till debatter, säger han vidare. De har sin agenda och vill inte att den ska störas av en debatt med oss. Det ser jag som ett mycket märkligt agerande.

• Nu blir det fyra år till med en borgerlig regering?

– Väljarna tycker väl att de skött sig bra, de har nu sagt att det är okey att successivt riva ner välfärdsamhället, trygghetssystemen och försäkringssystemen. Väljarna har samtidigt sagt att det är okey med ökade klyftor. Det måste ha skett en mental förändring hos väljarna i det här landet.

– Vi Socialdemokrater säger att minskade klyftor är bra för tillväxten och de övriga säger att ökade klyftor är bra för tillväxten.

Riksdagsledamoten Gunnar Sandberg suckar tungt.

– Jag tappade luften direkt när jag såg siffrorna, det här var inget roligt alls, säger han. Det är riktigt skittrist, jag hade inte tänkt mig fyra år till i opposition.

– Att Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll är ännu jäkligare, mycket trist. De riksdagsledamöter som slutar nu säger att de har tur som slipper dem i varje fall. Det kommer att bli problem.

• Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val någonsin?

– Det måste vi utvärdera och se vad det är som har hänt, varför det ser ut så här.

• Beror det på partiledaren Mona Sahlin?

– Det vet jag inte, det måste vi analysera.

• Tror du Mona Sahlin kommer att avgå nu när det gått så här dåligt?

– Det tror jag inte, hon har vårt förtroende.