Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämst på kultur i länet – och i Norrland

Östersunds kommun satsar minst pengar på kultur i länet. Till och med under rikssnittet.

835 kronor betalar varje invånare. Det är 400 kronor mindre än Härjedalen.

Östersund är bland de sämsta städerna i Sverige på kultur, visar en rapport från Fastighetsägarna som presenterades i juni i år. Av de 34 största städerna i landet hamnade Östersund på 27:e plats.

Faktum är att flera rapporter pekar på att Östersund, både som stad och kommun, halkar efter vad gäller kultursatsningarna och enligt siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, lägger Östersunds kommun minst kulturpengar per invånare i hela länet. 2009 gick 1021 kronor per invånare till kulturen jämfört med 835 kronor enligt senaste siffrorna från 2012.

Härjedalens kommun, som de senaste åren har kapat kulturpengarna mest i hela länet, är trots allt den kommun som pytsar in mest av de åtta kommunerna.

Den ideella Östersundsorganisationen Startskott med bland annat Jens Ganman och Björn Höglund i spetsen, bildades i kampen för ett nytt och modernt kulturhus i Östersund.

"All tillgänglig forskning visar nämligen att en stad står och faller med sina kreativa krafter. En stad måste ha ett rikt kulturliv och tydliga politiska visioner kring kulturen för att bli ett attraktivt alternativ för de som vill flytta dit (och även: för de som vill stanna kvar)", skriver Startskott på sin hemsida.

Jens Ganman och hans kulturkollegor anser inte, om man ska uttrycka det balanserat, att Östersunds kommunledning är speciellt engagerade i kulturen. Det är idrotten som får beslutsfattarna att gå i gång, anser de.

– Jag vill egentligen inte ställa idrott och kultur mot varandra, men under 2000-talet har kommunen satsat drygt en halv miljard på idrottsanläggningar och arenor, säger Jens Ganman.

– Det är en enorm diskrepans om man ställer det mot kulturen. Jag misstänker att det inte finns någon som orkar driva den frågan på kommunen och att kompetensen saknas när det gäller kulturen, fortsätter han.

Ordet kultur finns annars med 60 gånger i kommunens framtidsvision "Östersund 2040 Översiktsplan", men kulturen nämns i ganska svepande ordalag i motsats till exempelvis Vinterstaden som hissas till skyarna med formuleringar som att: " För att profilen Vinterstaden ska slå igenom fullt ut behöver den aktiva profilen nå ut till en mycket bredare befolkning än till de redan frälsta".

Björn Höglund kommenterar översiktsplanen i ett inlägg på Facebook:

"På 72 sidor nämns kulturen endast några få gånger i förbifarten. Mest som ett historiskt inslag. Frösö kyrka, Peterson-Bergers sommarbostad, Stocke Titt, Frösövallen. I en passus säger man att det måste finnas plats för offentlig konst i kommunala nybyggen, samt ett luddigt konstaterande att kultur kan ha betydelse för centrumutvecklingen. Man stoltserar med att kommunen har viktiga styrdokument som visar att kultur är ... bra. Mer specifik än så blir man inte".