Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samspelt glädje som träffar rakt i hjärtat

Det numera Stockholmsbaserade rockbandet Podge återvände på långfredagen hem till länet och Storsjöteaterns studioscen för att fira skivsläppet av albumet ”Natural Causes”.

Många är det som valt att inleda påskfirandet tillsammans med tjejerna i Podge. Jag uppskattar att det är omkring hundra personer som sökt sig till den mysigt belysta lokalen på Storsjöteaterns bottenvåning. Det är en blandad publik, med såväl småbarn som sitter på föräldrarnas axlar, öldrickande ungdomar till ett äldre och gråhårigare garde.

Tjejerna i bandet har en tämligen lång historia tillsammans. Den första självbetitlade skivan stod färdig 2005 och redan då var jag imponerad av hantverket i bandets kompositioner och deras förmåga att förmedla en så genuin glädje över att få ägna sig åt rockmusik.

Publiken har under kvällen värmts upp med akustisk musik från Marcus Jönsson och Five Leaf Clover och får strax efter halv elva bevittna ceremonin till själva skivsläppet. Podge bildar tillsammans, stående på alla fyra, en mänsklig pyramid på scenen för att klippa ner en tygpåse med skivor som landar på scengolvet.

Bandets ledsångerska Stina Ljungberg greppar så den karaktäristiska 50-tals mikrofonen och öppnar tillsammans med sina bandkollegor konserten starkt med låten ”Stained Ivory”. Jonna Hylén utnyttjar den fulla potentialen av sin KORG-synthesizer med fräcka ljud med mycket rymd, samtidigt som hon träffsäkert kompletterar Stina med stämsång och får nackhåren att resa sig.

Textmässigt känns temat igen från kompositioner från de tidigare skivorna. Låtarna handlar ofta om olika aspekter av förändring, om hur allt måste ha sin gång och egen eller andras självkännedom. Teman som aldrig blir slitna. Två herrar gästar tjejerna på scenen på varsin låt med fiol och flugelhorn, något som är mycket uppskattat och utvecklar ljudbilden.

Det mesta av materialet går dock i lite samma förpackning, trots omväxlande partier och genomarbetade arrangemang. Personligen önskar jag dock mer ”lugnare” låtar efter ett par nummer med liknande dramaturgi. Min önskan går lyckligtvis i uppfyllelse. ”Vi insåg i höstas att vi inte hade några ballader”, säger Stina och tittar ut över publiken. ”Så vi skrev en på försök”, fortsätter hon gåtfullt. Resultatet är överväldigande. Tjejerna har redan bevisat att de verkligen kan spela rock och har en enorm energi och närvaro, och med balladen ”Map of Life” visar de på en imponerande bredd. Ett par tändare höjs i luften av publiken som vaggar stämningsfullt i takt till musiken. Det jag saknar under kvällens konsert är en tydligare presentation av låtarna och ytterliggare ballader.

Framgångsreceptet på deras samspel och frammarsch mot genombrotten är att det hela tiden märks att de har roligt på scenen och älskar att spela tillsammans. Podge kommer därför av naturliga orsaker att bli ett stort namn på rockhimlen om de fortsätter att leverera på samma vis som de gjorde under fredagskvällen.

Ytterliggare en releasefest för skivan kommer att hållas på anrika Nalen i Stockholm senare i vår.