Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre underhåll i skolor efter elprishöjningar

Jämtkraft höjde elpriset tre gånger under 2008. Dessutom har fjärrvärmepriset stigit med upp till fem procent sedan årsskiftet. Det innebär bland annat att Östersunds kommun måste drar ner på underhållet på skolorna.

Annons

– Vi har inga dåliga lokaler så det är i dagsläget ingen katastrof, men vi har en önskan från verksamheterna ute på skolorna att fräscha upp lokaler och den önskan kan vi inte uppfylla i år, säger Jan Högberg, fastighetschef på Östersunds kommun.

Elpriset har höjts tre gånger i år – senast i oktober då det höjdes det med fem öre. Till detta kommer fjärrvärmepriset som höjdes med två till fem procent nu i januari vilket motsvarar cirka 400 000 kronor extra i år för Östersunds kommun.

De senaste två åren har energikostnadsökningen för kommunen stigit med cirka fyra miljoner kronor och det verkar inte avstanna.

Konsekvenserna syns framförallt på skolorna där lokalerna slits hårdast av kommunens fastighetsbestånd.

– Mycket av de små underhållen på skolor och förskolor kommer att bli eftersatta och vi börjar längst ner på prioriteringslistan, säger Jan Högberg

Droppande kranar får därmed fortsätta att droppa, väggklotter får sitta kvar, flagnande korridorer målas inte om och trasiga golvlister får fortsätta att vara trasiga.

– Det som händer om man får minskat underhåll är att inlärningsmiljöerna inte blir så bra som man vill att det ska vara, konstaterar Patric Bergström, ny fastighetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det slits mycket i skollokaler. Det handla mycket om ytskikt och prioriteras sådant bort märks det tydligt och miljöerna blir givetvis mindre roliga att vistas i.

Han jobbar just nu med att inventera skollokalerna i kommunen och planerar att vara klar med investeringsbehovet om en månad.

Tre skolor med akut uppfräschningsbehov pekas just nu ut och det är bland andra Parkskolan och Östbergsskolan.

– Det finns skolor som är i extremt stort behov av underhåll. Fagervallen är ett exempel. Den skulle byggas om för ett antal år sedan, men då visste man inte om skolan skulle vara kvar.

Nu satsar dock kommunen på Fagervallen och nya satsningar kan vara på gång (se artikel intill).

Mer läsning

Annons